Снимка БНР Над 120 000 души във Велико Търново се

...
Снимка БНР Над 120 000 души във Велико Търново се
Коментари Харесай

Пълен законов фарс с водоснабдяването на Велико Търново


Снимка БНР

Над 120 000 души във Велико Търново се оказаха заложници на безхаберието на локалните управляващи, които години наред не могат пуснат в употреба 1.6 км нова магистрална водопроводна тръба и са позволили нелегално строителство върху остарялата.

Историята се разплита на 10 март в 2 часа през нощта при повреда на магистралния тръбопровод, които зарежда регионалния град и други 14 обитаеми места. Хората нямат вода близо едно денонощие.

Аварийният екип отива на мястото на повредата и разкопава 1200-милиметровата тръба, която е избила до оградата на огромно частно имение в село Присово. То е на локалния предприемач Симеон Василев, който е притежател на печатницата " Сира ". Оказва се, че тръбата минава непосредствено през частния парцел, което е жестоко нарушаване на закона.

ВиК " Йовковци " и общината стартират инспекция по какъв начин се стигнало до тази обстановка. Резултати от инспекцията се чакат до края на седмицата, което демонстрира с каква скорост в общината разравя личните си документи.

" Подобно строителство е неприемливо. Ако повредата беше вътре в частния парцел, щяхме да влизаме с полиция и прокурор ", споделя основният инженер на водоснабдителното сдружение Илия Сирмов. Мажоритарният дял от 51% във ВиК " Йовковци “ е на страната.

" Каквото се окаже, че е издигнато нелегално върху сервитута на основния тръбопровод, ще бъде съборено “, разяснява на собствен ред отрасловият заместник-кмет проф. Георги Камарашев. Той добавя, че от общината са изпратили комисия на терен, с цел да се откри фактическото положение.

" Не мога да ви кажа от какъв брой години е този парцел ", изяснява заместник-кметът.

По информация на БНР предприемачът Симеон Василев има строително позволение за къщата, само че няма за солидната ограда и барбекюто си. Коментарът на Василев е: " Не, не, не. Няма да ви давам пояснения. Достатъчно нелепости се изписаха по какъв начин съм стигна до този градеж "

Бизнесменът не е единственият провинен за обстановката. Оказва се, че авариралият сектор от водопровода е трябвало да бъде изведен от употреба пред седем години. Тогава ВиК " Йовковци " тегли един милион лв. заем, с цел да построи нов сектор от 1.6 км. По информация на БНР публичната поръчка е много съмнителна, тъй като водното сдружение показва в документите даже каква марка би трябвало да са новите тръби. Поръчката е извоювана от две две компании от Велико Търново, които построяват правата. Новото трасе по този начин и не се употребява.

Сегашното управление на ВиК " Йовковци " споделя, че новият сектор е издигнат нелегално върху частни терени, които не са отчуждени. Не е осъществено и хидравлично тестване на тръбата, тъй че даже не се знае дали тя действа и с какви загуби. Магистралният тръбопровод към този момент няколко години елементарни си стои вкопан в земята. По този случай прокуратурата е почнала следствие, само че и там няма информация какво се е случило.

Междувременно остарялата тръба в региона на село Присово е амортизирана до степен, в която не може да подсигурява водоснабдяването на Велико Търново и района. В края на октомври 2014 година градът бе оставен три дни без вода поради повреда в тази права от трасето.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР