Снимка БлицРакът на белия дроб в България е най-честото злокачествено

...
Снимка БлицРакът на белия дроб в България е най-честото злокачествено
Коментари Харесай

Водещ варненски онколог посочи симптомите на рак на белия дроб

Снимка Блиц

Ракът на белия дроб в България е най-честото злокачествено заболяване при мъжете. Статистиката сочи, че близо 44 % от пациентите с такава диагноза не са пушачи. Това разгласи медицинският онколог в СБАЛОЗ " Д-р Марко Марков " - Варна доцент Димитър Калев, представен от zdrave.to.

По думите му всеки четвърти от пациентите с рак на бял дроб няма признаци.

Над 70 на 100 от пациентите с рак на белия дроб в България се диагностицират в трети или четвърти етап на болестта, като прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5 %, сподели още доц.Калев.

Той уточни, че едвам 15 на 100 се откриват в първи или втори етап, а в останалите европейски страни този % доближава 25 на 100. Рискови фактори за заболяването са интензивно или пасивно тютюнопушене, хронична обструктивна белодробна болест, замърсяване на въздуха, експозиция на радон или азбест, фамилно влечение.

 Ежегодно се диагностицират 3794 нови случая, добави още онкологът. 

Симптомите на болестта са непрекъсната кашлица, дефицит на въздух, изкашляне на кръв, болежка в гръдния панер, рамото или гърба, промени в гласа, дрезгавост, повтарящи се белодробни инфекции, затруднено преглъщане.

Ако болестта се е популяризирало отвън белия дроб, признаците са необяснима загуба на тегло, уязвимост, отмалялост, болки в кости и стави, необясними счупвания на кости, главоболие, некоординирани придвижвания, тромбози или кървене, нарушаване на паметта, отичане на врата. Рискова възраст за поява на заболяването е 55-74 години.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР