Снимка: БлицНародните представители избраха Пламен Георгиев Димитров за председател на

...
Снимка: БлицНародните представители избраха Пламен Георгиев Димитров за председател на
Коментари Харесай

Парламентът избра! Новият шеф на антикорупционния орган е Пламен Георгиев

Снимка: Блиц

Народните представители избраха Пламен Георгиев Димитров за ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество. „ За “ избирането му гласоподаваха 148 депутати, 66 бяха „ срещу “, а 4 се въздържаха, оповестява " Блиц ".

Новоизбраният ръководител на комисията е предложение на ГЕРБ. За другия претендент, Николай Иванов Николов, препоръчан от Българска социалистическа партия, „ за “ гласоподаваха 79 народни представители, 62 „ срещу “ и 73 „ въздържал се “. Според признатите правила за определен се смята претендентът, за който са дали своят вот повече от половината депутати в зала. Като към този момент определен ръководител Пламен Георгиев ще предложи собствен заместител и трима членове на комисията. Те също ще бъдат определени от депутатите.

В дебатите от ГЕРБ попитаха бил е претендентът Николай Николов общински консултант в Ловеч. От Българска социалистическа партия акцентираха, че общинските съветници се избират от хората, а зам.-министрите, какъвто е бил Пламен Георгиев - от държавното управление. Зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Антон Кутев съобщи: „ Важното е дали Пламен Георгиев, който ще изберете, е в положение да се бори с корупцията даже тогава, когато е във вашите редици “. Депутатът от ГЕРБ Иван Миховски попита: „ След като не е притеснително, че Николай Николов е бил общински консултант от Българска социалистическа партия, за какво го нямаше в автобиографията му “. Лидерът на „ Воля “ Веселин Марешки посочи: „ Дебатът стартира да се извращава, не знам дали равнището може да падне по-ниско “. „ Малко примирение и повече образование. Да се концентрираме върху професионалните качества, да изразим вяра, че определеният претендент ще скъса пъпната си шнур с ГЕРБ или Българска социалистическа партия “, прикани той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов беше безапелационен, че Българска социалистическа партия са скрили обстоятелството, че препоръчаният от тях претендент е бил общински консултант. Той напомни, че от ГЕРБ не са влезнали в политически конфликт при избирането на Мая Манолова за омбудсман. Според него предлагането й за поста е политически ход за тя да не бъде претендент за водач на Българска социалистическа партия. Пламен Георгиев Димитров, който е препоръчан от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “, е бил прокурор в Софийска районна и Софийска градска прокуратура, зам.-административен началник в Специализираната прокуратура, както и зам.-министър на правораздаването.

От 2013 година досега е ръководител на Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество. Удостоен е с премията „ Джовани Фалконе “- за висок професионализъм и принос в битката с престъпността. Пламен Георгиев е минал образование в академията на ФБР за битка с корупцията в обществената сфера.

Предложеният от Българска социалистическа партия Николай Иванов Николов е лекар по право с дисертация, обвързвана с установяването на имущество, добито от незаконна активност. От 2011 до януари 2018 година е член на Комисията за определяне и попречване на спор на ползи, а от 2013 година - неин ръководител. Автор е на над 40 научни изявления, близо 15 години е посветил на работа в региона на Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР