Снимка Би Ти ВиТалибаните контролират не по-малко от една трета

...
Снимка Би Ти ВиТалибаните контролират не по-малко от една трета
Коментари Харесай

Пентагонът: Талибаните контролират поне една трета от Афганистан

Снимка Би Ти Ви
Талибаните управляват не по-малко от една трета от територията на Афганистан, призна Пентагонът, предава Би Ти Ви.

За да ограничи финансовия им запас, американската авиация предприе бомбардировки против работилници за произвеждане на опиати.

Ударите са били в южната провинция Хелманд, където са унищожени осем лаборатории за опиат. По американски оценки от оглеждането на мак и производството на наркотични субстанции талибаните печелят към 200 млн. $ годишно.

Преди седмица Организация на обединените нации предизвести, че полетата с опиумен мак са достигнали рекордно високо ниво от към 3,3 млн. декара.

" Сега " напомня:

Военната интервенция на Съединени американски щати в Афганистан е коствала до момента на Вашингтон най-малко 680 милиарда $.
Това заяви преди дни изпълняващият длъжността общоприет контрольор на Пентагона Глен Файн. „ Общо от 2001 година насам пък Конгресът е отделил 1,6 трилиона $ по интервенции в Ирак, Афганистан и други страни ”, добави той.

Съединени американски щати започнаха военната си интервенция в Афганистан на 7 октомври 2001 година. Тогавашният президент на страната Джордж Буш-младши аргументира решението си с нуждата да се унищожи групировката „ Ал Кайда ”, която месец по-рано – на 11 септември – извърши атентата над Кулите близнаци в „ Ню Йорк ” и умъртви 3 хиляди индивида.

Освен това президентът си бе сложил още две цели - да смъкна от власт талибаните, които приютиха „ Ал Кайда ” и да спомогне за въвеждането на демократичния режим в Афганистан, както и да подсигурява, че терористите в никакъв случай повече няма да могат да живеят още веднъж на територията на тази страна. 16 години по-късно Съединени американски щати не са съумели да реализират нито една от тези цели.

Понастоящем американският контингент в Афганистан включва 14 000 бойци. Те се подкрепят от към 7 хиляди бойци и офицери от страни от НАТО и други съдружни сътрудници. Въпреки това по последни данни талибаните в Афганистан управляват съвсем 57% от регионите в страната.

" Към края на август, 54 от общо 403-те области в Афганистан са попаднали под контрола или въздействието на талибаните. Те са с 9 повече, в сравнение с през февруари. Съответно, броят на областите, които са в цялостен надзор на държавното управление, все още са към 231 ", съобщи Файн и посочи, че в още 120 области обстановката остава неразбираема.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР