снимка: Би Ти ВиНе съм расист, не мразя циганите, не

...
снимка: Би Ти ВиНе съм расист, не мразя циганите, не
Коментари Харесай

Съпругата на вицепремиера Дончев: Не съм расист, но всеки има и права, и задължения

снимка: Би Ти Ви

Не съм расист, не ненавиждам ромите, не считам, че са по-долна категория от нас, само че и тук монетата има две страни. Всеки би трябвало да има и права, и отговорности. Постът ми във „ Facebook ” е ориентиран към това. Така брачната половинка на вицепремиера Томислав Дончев Светлана Дончева разяснява пред Би Ти Ви обявата си в обществената мрежа, която провокира бурни реакции. Преди дни тя написа " Морковите за ромите са на приключване и е време за сопа ". Поводът са две случки, които са я предизвикала. Първата е от Габрово. „ Видях видео от мой другар в Габрово – на пръв взор нищо извънредно, до момента в който не пуснах звука и се чу оглушителна циганска музика, очевидно огласяща целия квартал. Това е кварталът, където Томислав е израснал и се вижда и блокът му. Видеото е снимано в 20 ч. вечерта, а музиката идва от апартамент в блок ”, уточни тя.
Музикалният тормоз бил денонощен, а полицията има лимитирани пълномощия. „ На пръв взор е елементарно – подаваш сигнал до полицията, която би трябвало да обезпечи публичния ред. Но не е по този начин. Полицията може единствено да направи забележка, не може да влезе вътре или да отнеме устройството, а тормозът е денонощен ”, сподели Дончева.
Вторият мотив е репортаж за пердах на столично кръстовище с присъединяване на роми. „ Съчетавайки двата мотива това предизвика моята реакция. Това е предисторията на този съгласно мен неестествен скандал ”, сподели тя.
Дончева е безапелационна, че за момента ромската интеграция е заблуда. „ Има доста роми, които са съумели да се интегрират и да излязат от ужасния обществен модел, роми, които приключват медицина, стават инженери. Те са образец, че не са по-долна класа от нас, само че огромна част от тях не са осъзнали отговорностите си към това общество и злоупотребяват с това. Смятат, че са в ролята на жертва ”, уточни тя.
Дончева се извини за обявата си. По думите й го е направила, тъй като „ по инерция сложих ромите под общ знаменател и тези, които са се образовали и са се интегрирали могат и ще се почувстват наранени. ”
Томислав реагира както единствено той може – сдържано и с почитание. За мен е неразбираемо да се кара. Ние сме равноправни и живеем по този начин от доста години, сподели още тя. „ Мисля, че със случката способствах за имиджа му, не, че той има потребност от това, той има задоволително положителен имидж. ” Постът е образец да се приказва отвън матрицата, не политически правилно. Елитът и медиите са подложени на законна цензура, споделя се единствено половината, а проблем с взема решение като се постави на масата, счита Дончева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР