Снимка Би Ти ВиНа 4 февруари се навършват 21 години

...
Снимка Би Ти ВиНа 4 февруари се навършват 21 години
Коментари Харесай

Преди 21 години: БСП връща мандата

Снимка Би Ти Ви
На 4 февруари се навършват 21 години от връщането на мандата за сформиране на държавно управление от Българска социалистическа партия, което постави завършек на тежката политическа рецесия, в която България беше изпаднала през 1996-1997 година, напомня Би Ти Ви.

Още през лятото-есента на 1996 година стана ясно, че е изнесено житото и пред хлебарниците в цялата страна през зимата започнаха да се вият големи опашки, които станаха емблема на социалистическото ръководство, влезнало в историята като „ Виденовата зима “, напомня БГНЕС.

В същото време се развихри и остра финансова рецесия – редица банкови институции оповестиха банкрути (БЗК, Минералбанк и др.), България бе връхлетяна от хиперинфлация - 300%, валутният запас беше стопен до по-малко от половин милиард $. Левът девалвира неведнъж, неговият курс по отношение на $ през януари-февруари 1997 година доближи 3000 лв. за 1 $. Средната заплата в страната падна до 5 $.

В тази конюнктура държавното управление на Жан Виденов подаде оставка на 21 декември 1996 година На 10 януари 1997 година президентът доктор Желю Желев, чийто мандат изтичаше на 21 януари 1997 година, отхвърли да даде на Българска социалистическа партия мандат за сформиране на ново държавно управление, въпреки че е длъжен по Конституция.

Опозицията в лицето на Съюз на демократичните сили разгласи начало на национална политическа стачка и прикани към гражданско непокорство. Парламентът беше обграден, стигна се до тежки конфликти с полицията. През идващите дни страната беше парализирана от митинги.

На 28 януари 1997 година президентът Петър Стоянов връчи на Българска социалистическа партия мандат за сформиране на държавно управление. На 4 февруари 1997 година Българска социалистическа партия върна мандата за сформиране на държавно управление. Водеща роля за постигането на компромиса от страна на Българска социалистическа партия имаше Николай Добрев.

Политическите сили подписаха съглашение за осъществяване на предварителни парламентарни избори през април 1997 година и за опазване на обществения мир. На 12 февруари президентът Петър Стоянов назначи служебно държавно управление, управлявано от кмета на София Стефан Софиянски.

През идващите месеци беше въведен валутен ръб, с който стопанската система беше нормализирана. Спорна от днешна позиция като реализация, само че безспорна като нужда, стартира приватизацията на голямото количество на процедура банкрутирали държавни предприятия, у нас влязоха и задгранични вложители.

Важни промени настъпиха и във външнополитическата ориентировка на България, която одобри като своя стратегическа цел присъединението към НАТО и Европейски Съюз. Това беше реализирано надлежно през 2004 и 2007 година, напомня още Би Ти Ви.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР