Снимка: Би Би СиВ Сирия е създадена нова терористична група

...
Снимка: Би Би СиВ Сирия е създадена нова терористична група
Коментари Харесай

Русия: В Сирия има нова терористична група от 25 000 бойци

Снимка: Би Би Си

В Сирия е основана нова терористична група от над 25 000 бойци, разгласи съветският Генерален щаб, съобщи ТАСС. Ключова роля в новата групировка, наречена " Хаят Тахрир аш Шам ", играе някогашният клон на " Ал Кайда " в страната Джебхат ан Нусра, съобщи началникът на основното ръководство на генералния щаб на съветските въоръжени сили генерал-полковник Игор Коробов. На кръгла маса по време на форума " Армия-2017 " в Кубинка, Московска област, Коробов означи, че новата формация включва над 70 формирования, в това число такива, причислявани по-рано към така наречен умерена съпротива. Лидерите на терористите се пробват да обединят всички ислямистки фракции в Сирия с основна роля на Джебхат ан Нусра, акцентира той. Коробов означи, че новата формация води дейни бойни дейности против държавните сили, само че и против умерената съпротива, в провинциите Алепо, Дамаск, Идлиб и Хама.
По-рано висшият съветски боен съобщи, че групировката " Ислямска страна " има повече от 9000 бойци в Сирия, а Джебхат ан Нусра - над 15 000. Джихадистите от ИД са съсредоточени основно в Централна Сирия и в граничещите с Ирак източни региони, най-много по река Ефрат, посочи Коробов. Според него водачите на групировката виждат в територията на Сирия плацдарм за агресия към страните от Близкия изток и други райони, с цел да осъществят концепцията за основаване на " популярен халифат ". За разлика от тях водачите на втората по боеспособност в Сирия формация, Джебхат ан Нусра, не желаят основаване на халифат от Мароко до Малайзия, а главно да бъде заменен режимът на президента Башар Асад и Сирия да се трансформира в шериатска страна. Тази секта управлява огромна част от северозападната провинция Идлиб, само че нейни отряди работят също в централната провинция Хомс, край столицата Дамаск и в Южна Сирия. " Ислямска страна " и Джебхат ан Нусра насаждат в следените от тях региони коренен ислям, обърна внимание Коробов.
Генерал Сергей Суровикин, който командва съветските войски в Сирия, сподели, че над 8000 бойци на терористични групировки са били убити в тази страна през последните три месеца. Тази седмица съветската военна авиация е изпълнила повече от 160 полета и е унищожила над 400 цели в Сирия, означи той. Междувременно Сирийският център за наблюдаване на правата на индивида заяви, че 34 бойци от проправителствените сили са били убити при контраофанзива на " Ислямска страна " в северната провинция Ракка. Джихадистите са си върнали обширна територия в източната част на провинция Рака, сподели неправителствената мониторингова организация, която е основана във Англия и разполага с необятна мрежа от информатори в Сирия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР