Снимка: Би Би СиЛидерът на опозиционните протести в Армения Никол

...
Снимка: Би Би СиЛидерът на опозиционните протести в Армения Никол
Коментари Харесай

Лидерът на протестите в Армения стана премиер

Снимка: Би Би Си

Лидерът на опозиционните митинги в Армения Никол Пашинян е новият министър председател на страната след избор в Народното събрание, заяви " Интерфакс ". Пашинян става министър председател от второто гласоподаване, с поддръжка на депутати от ръководещата Републиканска партия на Армения (РПА), която другояче има болшинство в 105-местния парламент.

На 1 март той не можа да събере нужната поддръжка, откакто си издейства гласове от всички опозиционни обединения, само че не и от РПА. " За " кандидатурата му гласоподаваха 59 депутати, а " срещу " - 42-ма. Още след неуспеха на предходния избор предходната седмица депутати от РПА дадоха сигнал, че ще са склонни да поддържат кандидатурата му. И на това гласоподаване, както предишния вторник, той беше единственият претендент за поста. Според източници на ТАСС в РПА общо 12 депутати от нея, предприемачи или представители на национални малцинства, са решили да застанат зад кандидатурата на Пашинян дружно с опозицията.

Пашинян, водач на партия " Гражданска платформа " от парламентарната коалиция " Елк " ( " Изход " ) поема поста седмици откакто многохилядните демонстрации в Ереван, на които той беше лице, доведоха до оставката на премиера Серж Саркисян. Решението на Саркисян пристигна дни след назначението му (той заемаше 10 година поста президент) не спря демонстрациите - участниците в тях желаеха " претендент от народа " да поеме поста, след което самият Пашинян съобщи подготвеност да го направи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР