Снимка: БГНЕСЗаконът за удължаване на разпоредби от Бюджет 2022 е

...
Снимка: БГНЕСЗаконът за удължаване на разпоредби от Бюджет 2022 е
Коментари Харесай

Служебната власт внесе удължаването на бюджета за гласуване от депутатите

Снимка: БГНЕС
Законът за удължение на разпореждания от Бюджет 2022 е импортиран в Народното събрание, заяви БНР. Вчера кабинетът разиска законопроекта, откакто Съветът за тристранно съдействие го отхвърли поради несъгласието на синдикатите.

С препоръчаните текстове се резервират главните политики, гласувани в тазгодишния бюджет, до избирането на нов постоянен кабинет.

Според синдикатите не би трябвало да се позволява заледяване на приходите, работодателите обаче са на мнение, че това е единственият късмет да се избегне още по-голям недостиг в хазната.

Мотивът на служебния кабинет да прибегне до този вид е, че няма парламентарно болшинство, което да поддържа препоръчани от него политики, по тази причина е в пълномощията на постоянно държавно управление да приготви напълно нов бюджет за 2023 година

Българска социалистическа партия ще поддържа предлагането на служебното държавно управление за удължение на бюджета за тази година, само че ще упорства за съществени ремонти сред първо и второ четене.

За задачата социалистите ще поканят всички парламентарни групи на диалози, сподели водачът на партията Корнелия Нинова: „ В посока поддръжка на служащи, на небогати, на възрастните, на енергийно небогати, на уязвими, поддръжка за стопанската система “.

От „ Продължаваме промяната “ пък приканиха Служебното държавно управление, назначено от президента Румен Радев, да внесе план на бюджет на 2023 година.

В  народният представител от „ Продължаваме промяната “ Венко Сабрутев изясни, че „ служебният министър на финансите да внесе предложение за удължение на тазгодишния бюджет е същинско самопризнание за „ Продължаваме промяната “.

„ Това е самопризнание, че тазгодишният бюджет е добър, че той е уравновесен и има смисъл да бъде удължен. В същото време обаче това е бягство от отговорност от страна на Министерството на финансите, от страна на служебното държавно управление. Тяхна е отговорността е да приготвят нов бюджет, който да дава отговор на новите действителности и на политиките, които партиите декларират “, уточни още той.

Народният представител от „ Демократична България “ Мартин Димитров изрази сходно мнение. В изявление за нашата медия той сподели следното: “

Служебният кабинет не извършва Закона за обществените финанси, тъй като там написа, че не се прави разлика сред служебно и постоянно държавно управление и че в края на октомври се внася планът за бюджет за идната година. Решили са да не изпълнят закона. Възниква и разумният въпрос, че откакто са решили да не изпълнят този закон, има ли и други закони, които са решили, че няма да извършват “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР