Снимка: БГНЕССЗО и експерти от България, Европа и света настояха

...
Снимка: БГНЕССЗО и експерти от България, Европа и света настояха
Коментари Харесай

Здравни експерти настояха да се ограничи рекламата на цигари

Снимка: БГНЕС

СЗО и специалисти от България, Европа и света настояха за възстановяване и използване на политиката за надзор на тютюна в България и Европейски Съюз в подтекста на ограничение на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи произведения.
На кръгла маса, отдадена на тематиката, доктор Гергана Гешанова, ръководител на Коалиция за живот без тютюнев пушек, разяснява, че у нас имаме огромни обичаи в производството на тютюневи произведения, само че имаме и огромни обичаи в битката с тютюнопушенето.
„ През 2005 година беше призната рамковата спогодба за надзор на тютюна на СЗО. В България беше основана и огромната гражданска самодейност „ България без пушек “, която сплотява хиляди българи, които желаят да не бъдат опушвани от тютюневия пушек ”, изясни Гешанова.
Тя напомни, че тази гражданска самодейност оказа помощ доста за възбраната на пушене на закрити публични места. Според нея рекламата на цигари в никакъв случай не показвала неприятната страна на нещата.
„ Те в никакъв случай не демонстрират болница или човек, който не може да диша и умира от рак. Те демонстрират една подправена прелестна страна на тютюнопушенето, която подлъгва огромна част от младежите. В България сме извървели дълъг път - имаме възбрана на пушене на публични места на закрито, грозни фотоси, висок данък, възбрана за реклама в медиите. Но към момента има извънредно дълъг път, който да извърви страната ни, с цел да достигнем най-хубавите практики по света “, уточни още Гешанова.
" Готови сме да работим дружно с държавното управление и гражданските организации, с цел да реализираме задачата си. Това е бъдещето на децата на тази красива страна. Всяка година си отиват без време над 20 000 души в България заради тютюнопушене. Това е безусловно недопустимо и би трябвало да работим доста старателно, с цел да се оправим с това предизвикателство “, съобщи доктор Скендер Сила, представител на СЗО и началник на офиса на Световната здравна организация за България.
Той разяснява, че всяка година тютюнът убива 7 милиона души и развива доста заболявания.
„ Тютюнът освен утежнява здравната система, само че и стопанските системи. Следователно всички здравни организации приканват всевъзможни форми на реклама на тютюневи произведения да бъдат неразрешени, с цел да може да се понижи броят на тютюнопушещите. Съвсем ясно е потвърдено, че при излагане на реклами се увелича процентът на младежи, които пушат. При това младежите до 25-годишна възраст споделят, че постоянно са изложени на сходни реклами “, уточни представителят на СЗО.
Скендер Сила посочи още, че в последното десетилетие в България тютюнопушенето се е нараснало.
„ Днес над 1 млн. от зрелите българи пушат. Това е заради неналичието на тактика и политика. СЗО е извънредно угрижена за ситуацията в България “, сподели Сила.
43% мъжете и 27% от дамите пушат, което е надалеч по-висока стойност по отношение на световното равнище. България би трябвало незабавно да се опита да се оправи с тази зараза, безапелационен бе още представителят на СЗО.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР