Снимка: БГНЕССАЩ се готвят да премахнат военната си база в

...
Снимка: БГНЕССАЩ се готвят да премахнат военната си база в
Коментари Харесай

САЩ обмислят да премахнат базата си в Южна Сирия

Снимка: БГНЕС

Съединени американски щати се готвят да отстранен военната си база в Южна Сирия, написа съветският вестник „ Независимая газета “, представен от организация „ Фокус ”. Причината е в опасенията на американците за обстановката в тази част на страната.
Влиятелното саудитско издание Asharq Al-Awsat оповестява, че предходната седмица самолети на сирийската държавна войска са хвърлили листовки над провинция Дераа, която съвсем на 70 % се управлява от умерената съпротива. В тях бунтовниците се предизвестяват да сложат оръжие под опасността от интензивно нахлуване. Опасността от бъдещата интервенция провокира паника в Съединени американски щати. По данни на саудитското издание, асистент държавният секретар за Близкия Изток Дейвид Сатърфийлд се занимава с правене на предложение към Москва, което планува цялостно извеждане на представителите на опозицията от Дераа и евакуацията им в провинция Идлиб на север. Сред вероятните отстъпки е и премахването на американската военна база Ат Танф, ситуирана на границата с Ирак и Йордания.
Експерти смятат, че в подмяна Съединени американски щати могат да изискат от Русия да не позволява централизация на ирански формирования в южната част на Сирия. „ Базата Ат Танф беше значима за американците освен поради икономическия напън над президента Башар Асад – тя блокираше трасето Дамаск–Багдад, само че и за удържане на иранската интензивност. В последно време американците съумяха да построят друга база в Йордания в непосредствена непосредственост до сирийската граница, където се базират хеликоптери и безпилотни летателни апарати “, споделя Антон Мардасов – специалист на Руския съвет по интернационалните въпроси.
Експертът отбелязва, че след изтеглянето на Съединени американски щати от иранското нуклеарно съглашение, Техеран е почнал да понижава своята военна интензивност. „ Фиксирани са случаи на извеждането на шиитски опълченци от Сирия в Ирак, а в провинция Дераа иранските сили са сменени с войски на държавното управление на Сирия, като за сметка на това се следи повишение на интензивността на иранското разузнаване и интензивно рекрутиране на сирийци за локалните неофициални военни формирования, известни като „ Сирийската Хизбула “. Според специалиста не е ясно до каква степен сходно „ понижаване “ на военната интензивност на Иран би задоволило Съединени американски щати и Израел, които се опълчват на всякаква иранска интензивност наоколо до границата на Израел.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР