СНИМКА: БГНЕСПромените в Закона за съдебната власт, с които се

...
СНИМКА: БГНЕСПромените в Закона за съдебната власт, с които се
Коментари Харесай

ОФИЦИАЛНО: Обнародваха закриването на Спецструктурите в Държавен вестник

СНИМКА: БГНЕС

Промените в Закона за правосъдната власт, с които се закриват профилираните съд и прокуратура, са обнародвани в " Държавен вестник " (ДВ), брой 32, оповестен през днешния ден, оказва се от интернет страницата на изданието.

Промените влизат в действие три месеца след обнародването им, а част от тях - незабавно след публикуването им.

На 14 април Народното събрание, след близо 10 часа диспути, одобри на второ четене измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), импортирани от Министерски съвет.

На идващия ден, пред прокурорите, следователите и правосъдните чиновници от Специализираната прокуратура, основният прокурор Иван Гешев заяви, че поради противоконституционността на признатите промени в Закон за съдебната власт, следва да бъде сезиран Конституционния съд.

На 20 април президентът Румен Радев подписа декрет, с който постановява измененията да се обнародват в " Държавен вестник ", а министърът на правораздаването Надежда Йорданова също постави подписа си.

Измененията плануват Софийският градски съд (СГС) да стане приемник на активите, пасивите, правата и отговорностите на Специализирания углавен съд, а Софийският апелативен съд - на Апелативния профилиран углавен съд.

На Софийския градски съд, като първа инстанция, са подсъдни делата за закононарушения от общ темперамент, осъществени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет, от членове на Министерски съвет, както и делата за закононарушения срещу републиката. От компетентността на Софийски градски съд ще бъдат още делата на Европейската прокуратура.

Неприключилите до влизането в действие на измененията досъдебни производства и преписки в Специализираната прокуратура се изпращат на съответните прокуратури по подготвеност в седемдневен период от влизането в действие на измененията в Закон за съдебната власт.

Първоинстанционните наказателни каузи пред Специализирания углавен съд, по които до влизането в действие на този закон не е извършено разпоредително съвещание, се изпращат по подсъдност на съответните съдилища в седемдневен период от влизането в действие на промените.

В 14-дневен период от обнародването на промените магистратите могат да подадат заявление до съдийската или прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), в което да заявят своето предпочитание да бъдат възобновени на длъжността, която са заемали преди назначението си в профилираните съд или прокуратура.

В 30-дневен период от приключването на предходния период съдийската гилдия на Висш съдебен съвет приема решение за откриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания углавен съд и Апелативния профилиран углавен съд, при отчитане степента на натовареност на съответния съд.

Същото се отнася и за Прокурорската гилдия.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР