Снимка БГНЕСПреди повече от две десетилетия работех с Ричард Холбрук

...
Снимка БГНЕСПреди повече от две десетилетия работех с Ричард Холбрук
Коментари Харесай

Ген. Уесли Кларк: Не чакайте Западните Балкани да се взривят отново

Снимка БГНЕС
Преди повече от две десетилетия работех с Ричард Холбрук и нашия екип за преустановяване на войната в Босна. НАТО се разпростра и по-късно предприе дейности за прекъсване на сръбското етническо пречистване в Косово. Днес три страни от Западните Балкани (Хърватия, Албания и Словения) към този момент са членове на НАТО. Хърватия и Словения се причислиха към Европейския съюз. Сега Косово е самостоятелна страна. Повечето американци и европейци душевен отхвърлиха този жесток спор като решен проблем. За страдание, това надалеч не е правилно.

Това написа в коментар във в. „ Вашингтон пост “ ген. Уесли Кларк, някогашен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, представен и показан от БГНЕС. Кларк сега е върховен помощник на Центъра Бъркли за интернационалните връзки на Калифорнийския университет в Лос Анджелис и шеф на Уесли К. Кларк& сътрудници.

В неговият коментар написа още:

" Продължаващите политически спорове във връзка с етно-религиозния темперамент на тези нации непрекъснато заплашват да се трансфорат в национални и районни рецесии, като трансфорат района в съществена цел за интервенция от непознати сили. Взривоопасната композиция от неприятно ръководство, икономическа застоялост и слаби демократични институции остави малко, само че доста малцинство уязвимо за наемане от джихадисти.

Всичко това оставя региона узрял за употреба от терористични организации и за интервенция на външни лица, в това число Русия, Китай и Турция. За да бъдат нещата още по-зле, районът страда от занемаряване от страна на демокрации, които са съдействали за преустановяване на войните в Югославия. Вярвайки, че демократичното бъдеще на Балканите се намира в участието в Европейски Съюз, Съединените щати значително предадоха на Брюксел отговорността за политическото, институционалното и икономическото развиване на района.

И въпреки всичко политическата инерция в границите на Европейски Съюз остави Босна, Сърбия, Черна гора, Косово, Албания и Македония да чакат. И до момента в който Съединени американски щати и Европа спят, другите сили регистрират това. Кремъл непрестанно усилва въздействието си. Руснаците работят, с цел да подтикват антиевропейски и антинатовски настроения. Те поддържат екстремистки групи (една от които е обект на следствие в Босна за хипотетични паравоенни действия) и дават целенасочена военна помощ. Кремъл също по този начин разгорещи пламъците на етническото разделяне посредством дезинформационни акции, които подтикват към спор православните християнски нации против мюсюлманите, като съзнателно подбуждат напрежението, което подхрани югославските войни през 90-те години на предишния век.

В същото време Турция и страните от Персийския залив съществено влагат на Западните Балкани. Турция е третият по величина вложител в Босна и водачът на основната мюсюлманска политическа партия в Босна пътува до Истанбул постоянно за фотоси с все по-авторитарния турски президент Реджеп Тайип Ердоган. Саудитска Арабия и нейните съседи в Персийския залив са насочили своя принос към поддръжката на религиозните организации, построяването на нови джамии и предлагането на управителни религиозни правила на локалните имами. Строгото уахабитско пояснение на исляма, което постоянно е в основата на такова образование, няма нищо общо с умерената традиция, която се практикува на Балканите от епохи, и е обвързвано с възходящия фундаментализъм в района.

Около 1000 задгранични бойци (предимно от Косово и Босна) са се сражавали на страната на „ Ислямска страна “ (ИД) в Сирия и Ирак. Въпреки че има наклонност към понижаване на броя на задграничните бойци от Балканите, средата, в която тези лица стават радикализирани, и заплахата от наемането измежду недоволните елементи от популацията не престават да будят угриженост. Проблемът с реинтеграцията на върнати задгранични бойци съставлява още по-голямо предизвикателство. И най-после, Китай също се стреми да ускори въздействието си в района.

В рамките на самодейността си " Един пояс, веднъж ", Пекин е подготвен да обезпечи големите финансови вложения, нужни за реализирането на извънредно нужни инфраструктурни планове на Балканите. Но както видяхме в Африка, сходни вложения съвсем постоянно идват с условия. Ясно е, че Съединените щати и Европа би трябвало да останат ангажирани със Западните Балкани - със специфичен акцент върху укрепването на демократичните институции, тъй че държавните управления да могат да отговорят на потребностите на своите жители. Зоната за свободна търговия на Западните Балкани, препоръчана неотдавна от водачите на района, може да бъде стъпка в вярната посока.

Но сходна самодейност не би трябвало да се преглежда като сурогат на евентуалните гаранции, които би трябвало да бъдат предоставени от НАТО и Европейски Съюз. Сериозна пътна карта за присъединението към Европейски Съюз ще даде на страните в района тласъци за осъществяване на нужните политически и стопански промени, за усилване на тяхното съдействие и за справяне с възходящото междуетническо напрежение. Разбира се, такива старания ще би трябвало да обезпечат известна поддръжка, с цел да продължат напред - предизвикателство в район, в който популацията остава внезапно разграничено като настройки към институции като НАТО. И въпреки всичко съгласно едно скорошно изследване, въпреки босненците от сръбски, хърватски и мюсюлмански генезис да са разграничени по доста въпроси, те са обединени в опозицията си против ИД и в желанието си да се оправят с стопански проблеми.

Членството в НАТО ще бъде по-лесно да се продаде на етническите сърби в района (които са склонни да бъдат проруски и съперници на НАТО), в случай че участието им се окачестви като подкрепяне за по-голяма районна непоклатимост. Можем да подсигуряваме, че милиардите долари на данъкоплатците, вложени в този район, няма да пропаднат, като поддържат работата на изпълнителите за развиване на демокрацията като Националния либерален институт и Международния републикански институт.

Виждахме продължаващото значение на този тип работа с начинания като новосъздадената работна група за битка с екстремизма, която оказва помощ на законодателите в Босна да се приспособяват към непрекъснато изменящото се предизвикателство на екстремизма в принуждение. Имаме доста принадлежности, с които разполагаме, с цел да предотвратим пълзящата дестабилизация в Западните Балкани. Нека да подсигуряваме, че няма да прахосаме големите вложения, които направихме в този усложнен район, и ще подновим уговорката си да помогнем на тези нови демокрации да реализират цялостния си капацитет.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР