Снимка БГНЕСНе ме е страх от министъра на културата, а

...
Снимка БГНЕСНе ме е страх от министъра на културата, а
Коментари Харесай

96 години от рождението на Радой Ралин

Снимка БГНЕС
Не ме е боязън от министъра на културата, а от културата на министъра. Това е една от крилатите мисли на Радой Ралин, който на 23 април щеше да стане на 96 години, предава БГНЕС.

Димитър Стефанов Стоянов, по-известен като Радой Ралин - публицист, стихотворец, сатирик и отстъпник, въодушевил генерации българи за полезностите на свободата, е роден на 23 април 1922 година в Сливен. За него поетът Борис Христов споделя: " Той е единственият друг всред толкоз идентични хора ". Поетът Недялко Йорданов пък неотдавна издаде книга за него. В изявление за БГНЕС той си спомни: „ В “Моят Радой “ описвам за Радой Ралин, тъй като малко хора познават същинския Радой. За тях Радой е сатирикът, язвителният, индивидът, който самоуверено си споделя всичко. Или пък зевзекът, който върви там по улиците и трамваите и се закача с дамите. Шут надали не. Радой Ралин беше доста прочувствен, доста сантиментален човек..... Радой живя доста мъчно. Той беше уволняван, доста години без заплата, а самичък отглеждаше двамата си сина. Трябваше да продаде бащината къща в Сливен, с цел да може да ги устоя. Когато пристигна смяната получи толкоз апетитни оферти да заеме разнообразни постове, само че той отхвърли. Той нямаше да бъде Радой Ралин, в случай че беше приел. Той живееше оскъдно, непретенциозно и по този начин си отиде – непретенциозно. Беше извънреден човек занапред би трябвало да се изследва какъв беше. “

Валентин Караманчев в новата си книга „ Патила и страдалчества на книги и люде “ е отделил също доста място за Радой Ралин и си спомня по какъв начин му е било предоставено от Георги Йорданов като министър на просвета, по решение на Тодор Живков да извърши цялостна инспекция за какво се бавят и протакат изданията на Радой Ралин, може би с десетилетие, след случая с „ Лютите чушки “. „ Извърших цялостна инспекция във всички издателства. Който нямаше хартия, му дадохме. Историята с Радой Ралин е забавна и преписката, и по какъв начин отговорихме на неговите неоснователни в доста случаи недоволства, с цел да стигнем до месеците след 10 ноември “.

Радой Ралин остава запомнен поради епиграмите, събрани в " Люти чушки ". През 1968 година те, вбесяват комунистическите управляващи. Книгата е конфискувана от книжния пазар и се трансформира в апокриф. Ралин е един от основателите на Стършеловия язвителен спектакъл (1953) – първият български спектакъл на сатиричната миниатюра, който става средище на антикултовската ирония. Радой Ралин възражда нетрадиционните за българската ирония къси жанрови форми – апострофа, афоризма, сатиричната парабола; уголемява жанровата територия на актуалната ирония, вътрешновидовото благосъстояние с неповторимите си думи-хибриди. Ралин работи интензивно във всички жанрове на сатиричното изкуство. Превеждан е на 27 езика (включително и китайски).

" Има една хубава мистификация, която той самичък провежда. В държавния списък се пази истинският му акт за раждане от 23 април 1922 година. Радой се е родил в Ямбол в фамилията на Рада и Христо Хадживълчанови. Рада е сестра на сливенския книжар Стефан Димитров, женен за Кина, и защото не са имали своя рожба, са го осиновили. Така е било едно време, фамилиите, които са се чувствали близки, са взимали роднински деца за осиновяване. Още повече, че тъкмо тогава Рада и Христо са имали друго дете, умряло, когато татко ми се родил. Тази история споделя доста трагично в своята книга Вълчан Хадживълчанов, който в действителност е по-големият му брат. Кръщелното име на Радой е Димитър. Как става по този начин, че в паспорта му като дата за раждане е записана 1923 година, макар че единният му цивилен номер стартира с 22, не е ясно. Да приемем, че това е една от неговите смешки, които и в този момент посмъртно отново прави. Ето че по този начин се подреждат нещата, че две години поред му означават 90-годишнината ", съобщи преди години синът му Кин Стоянов.

Радой Ралин умира на 21 юли 2004 година На негово име е наименуван площадът пред остарялото кино " Изток " (днес магазин) против хотел " Плиска " в София. На 24 май 2012 година там е сложена и статуя на Радой Ралин, дело на Георги Чапкънов.

Ето и някои афоризми и епиграми, съчинени от Радой Ралин

„ Най-лесно се приспива с вероятност! ”

„ С щикове може да ръководи и едно магаре. ”

„ Тоз, който падне в пердах за независимост – не умира, а не му увира главата. ”

„ Простакът, в случай че се изявява в чужбина, не издава ли държавна загадка... ”

„ Ако народът не може да бъде непокътнат, елементарно ще стане напълно платен! ”

„ Добре, че страданието е персонално, другояче властниците ще го възложат на подчинените си против непретенциозно служебно заплащане. ”

„ Дошло е едно време, нито да те стопират, нито да те започват… ”

„ Държавниците докарат ли поданиците си до цялостно плячкосване, ги упражняват за нашествия в непознати страни… ”

„ Един народ не трябва да бъде безпределно огромен – ще му се разсее националното схващане. ”

„ Единствената безспорна истина са некролозите. ”

„ Журналистиката стане ли ялова, ражда всекидневно сензации. ”

„ Историята има цена единствено тогава, когато престане да бъде злопаметна. ”

„ Когато един народ мълчи, вероятно е скован от триумфите си! ”

„ Лидерска невзискателност: дано да сме по-малко, че да си поделим по по-множко. ”

„ Пенсионираха и последния необразован човек. Сега остава да ограмотим и правописа ни. ”

„ Революцията е една премиера. После спектакълът пада. ”

„ Роднинството е тоталитаризъм – нямаш право на избор, само че е същинско и постоянно! ”

„ Търпението е незабележима форма на гниенето! ” „ Влезеш ли в историята, гледай да не се заседяваш – ще й станеш скучен. ”

„ По-страшен от СПИН-а, по-опасен от рака – в този момент към този момент си остава простака. ” /
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР