Снимка: БГНЕСНародното събрание ще разгледа предсрочното освобождаване на шефа на

...
Снимка: БГНЕСНародното събрание ще разгледа предсрочното освобождаване на шефа на
Коментари Харесай

Парламентът ще освободи шефа на НЗОК

Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще прегледа предварителното освобождение на шефа на Национална здравноосигурителна (НЗОК) проф. Камен Плочев. Вчера депутатите от здравната комисия утвърдиха прекратяването на мандата му, споделя bTV.

През последните 3 месеца проф. Плочев отсъства по болест. Законът планува в такива случаи Народното събрание да освободи шефа на касата. В края на предишния месец Плочев осведоми Надзорния съвет на касата, че ще отсъства най-малко още един месец. Той акцентира, че съветът би трябвало да вземе решение по отношение на болестта му, само че категорично разгласи, че не подава оставка.

Плочев излезе в нескончаем отпуск по болест, откакто при започване на годината оповести данни за задълженията на НЗОК към непознати здравни каси поради лекуване на българи зад граница. Тогава тонът сред него и здравния министър се изостри и Кирил Ананиев изиска оставката му.

Още през януари беше ясно, че Плочев ще бъде заменен. Оставката му изиска министъра, а той беше подсилен и от премиера, разяснява пък в четвъртък пред БНР доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето. " Не разбрахме за какво беше заменен предходния шеф на НЗОК с проф. Плочев, не разбираме и в този момент за какво се сменя професор Плочев. Нали всички сме наясно, че болестта не е същинската причина да бъде заменен. Когато не знаеш за какво се сменя един човек, поставяш в риск и институцията, която ръководи и цялото общество, тъй като рискуваш същите неточности да бъдат повторени. Затова е значимо да се каже за какво се сменя един човек ", изясни той.

Кацаров е на мнение, че цялото ръководство на НЗОК е сбъркано – Надзорния съвет, " който никой не избира " е претрупан с големи пълномощия, а шефа й, определен от Народно събрание, е на процедура с орязани пълномощия. " Поводът е подобаващ да бъде разискван и въпросът дали би трябвало да продължаваме да имаме единствено една Национална здравноосигурителна каса ".

Кацаров разяснява и лимитите в лъчелечението. " Не знам дали остана нещо към този момент да не е лимитирано. Според мен би трябвало да смени името от здравноосигурителна, на здравнолимитираща каса, тъй като не остана нещо да не е лимитирано. Това е най-примитивният метод да се ръководи здравна система - посредством налагане на ограничавания. Парите би трябвало да следват пациента и търсенето и предлагането да се срещат. Това е актуалният метод “.

" Качество на опазването на здравето не може да се реализира с предели и закани, а единствено на основата на почтена конкуренция, заключи Кацаров.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР