Снимка: БГНЕСБившият директор на БДЖ Христо Монов е невинен по

...
Снимка: БГНЕСБившият директор на БДЖ Христо Монов е невинен по
Коментари Харесай

Бивш директор на БДЖ е оправдан по дело за безстопанственост

Снимка: БГНЕС

Бившият шеф на БДЖ Христо Монов е почтен по обвиняването за умишлена занемареност, реши Софийският градски съд през днешния ден. Присъдата не е дефинитивна и може да се нападна на още две инстанции.

Според прокуратурата до момента в който е бил шеф на БДЖ, той е сключвал неизгодни покупко-продажби за спални вагони през 2008 година В нарушаване на разпореждания от устава на БДЖ ЕАД и на Закона за публичните поръчки Монов е сключил контракт с компания " Арвекс " АД - Швейцария за покупка на до 30 броя спални вагони на цена, по-висока от пазарната стойност, твърдеше обвиняването. Негативните последствия за БДЖ са в изключително огромни размери - 26 146 100 лева Размерът на вредите е резултат от разликата сред пазарната стойност на добитото имущество - 6 124 994 лева, и цената по контракта - 32 271 195 лева, счита прокуратурата.

Днес арбитър Даниела Борисова отнеми и гаранцията на Монов от 5000 лева, както и възбраната му да напуща страната, съобщи БГНЕС. " Бях уверен, че след 6-годишен маратон, ще спечелва истината и през днешния ден тя към този момент е налице ", сподели Монов, откакто чу присъдата.

Съдия Борисова изясни в резюме претекстовете за присъдата по този начин: По делото има доказателства за нарушавания от други лица и за други интервали. Съдът постави доста старания, изпрати правосъдни поръчки въз основа, на които бяха изискани доказателства за цената на процесните вагони и такива бяха получени. Но прокуратурата не се възползва от новосъбраните доказателства. Беше открито, че 9 години страната не е подхванала никакви дейности да транспортира 18 от вагоните, като цената на един от тях, според спомагателната експертиза по делото, възлиза на над 1 млн. лева За тези обстоятелства от БДЖ са подали сигнал в прокуратурата, само че тя е отказала да образува следствие.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР