Снимка: БГНЕСБългарското здравеопазване е изправено пред редица предизвикателства, свързани с

...
Снимка: БГНЕСБългарското здравеопазване е изправено пред редица предизвикателства, свързани с
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Населението е с влошени здравни показатели

Снимка: БГНЕС

Българското опазване на здравето е изправено пред редица провокации, свързани с влошените индикатори на здравно-демографското положение на популацията, сподели отрасловият министър Кирил Ананиев.

„ Ние сме подхванали ограничения, стратегии и политики, които са залегнали в нашият стратегически документ – Национална здравна тактика 2020. Първият приоритет е основаване на условия за здраве на всички през целия живот. Мога да доклада, че в това направление сме постигнали прогрес най-много в региона на детското и майчино опазване на здравето. През последните години се усъвършенстваха изискванията и апаратната осигуреност на структурите, които обслужват този бранш “, сподели още той. Министърът регистрира, че благодарене на взетите ограничения стойностите на смъртността при майките и децата в България са паднали под междинния европейски индикатор, съобщи БГНЕС.

Здравният министър добави, че приоритет на тактиката е и създаване на ефикасна и обективна здравна система. „ Настоящият екип на министерството предприе дейности за възстановяване на достъпа до пациентите до качествена и навременна здравна помощ. В момента изпълняваме план, обвързван с рационализация на незабавната помощ. Важен план, който ще ни помогне да правим смяната в системата и преструктурирането на здравния бранш “, аргументира се Ананиев.

Като значима стъпка за запазване на здравето на жителите министър Ананиев регистрира и недопускането на разпространяване на ваксинно-предотвратими болести и разгласи, че тази година е била стартирана социална поръчка, която да обезпечи имунизациите за идващите 5 години.

По данни на Националния център по публично здраве и разбори раждаемостта в страната продължава да понижава, а смъртността – да пораства. Намалява само детската смъртност, само че тя въпреки всичко резервира високи стойности по отношение на останалите страни от Европейски Съюз.

Продължителността на живота в България също се усилва, само че към момента 7 години ни разделят от междинната дълготрайност в страните от Европейски Съюз. Данни от извършено проучване в 139 страни демонстрира, че сме на 9 място по консумация на алкохол и на едно от челните места по тютюнопушене, като в България дамите пушат повече от мъжете.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР