Снимка: БГНЕСБългарската съдебна система не е независима, корупцията обхваща всички

...
Снимка: БГНЕСБългарската съдебна система не е независима, корупцията обхваща всички
Коментари Харесай

Държавният департамент на САЩ вижда у нас корупция и насилие срещу малцинствата

Снимка: БГНЕС

Българската правосъдна система не е самостоятелна, корупцията обгръща всички равнища на ръководството, липсват естествени условия в пандизите, а малцинствата са обект на принуждение. Това са някои от заключенията на Държавния департамент на Съединени американски щати в годишния му отчет за съблюдаване на човешките права по света.
В документа са изброени случаи на полицейско принуждение, довели и до отнемането на човешки живот (арестът на Аспарух и Шибил Добрушеви в Бохот, при който бащата умира от инфаркт, а синът е с счупени ребро и ръка), цитират се и констатациите на специалисти към Организация на обединените нации за това, че физическите похищения в полицейските арести могат да бъдат избрани като изтезание. Отбелязва се и неприятното положение на пандизите.
„ Макар държавното управление да има механизми да проверява и санкционира злоупотребите с власт и корупцията, използването на тези механизми е несъответстващо и безнаказаността е проблем ”, означават от държавния департамент. Те изброяват корупционните практики, присъщи за България (подкуп, спор на ползи, заграбване, търговия с въздействие и др.), като акцентират, че те са присъщи за всички равнища от ръководството и държавната администрация.
В същото време разбори на разнообразни неправителствени организации показват редица проблеми със отбраната на правата на дамите, децата (особено тези с увреждания) и представителите на разнообразни религиозни и етнически малцинства. Това се съчетава с предубеждения в обществото против доста от уязвимите групи.
Докладът е следващото външно наблюдаване, което обръща внимание на влошаващата се медийна среда у нас: „ Остават терзанията, че корпоративният и политически напън, в комбиниране с растящата и непрозрачна централизация на медийна благосъстоятелност и разпространителски мрежи и, на трето място, държавната регулация на запаси и поддръжка за избрани медии дружно са нанесли гибелен удар на медийния плурализъм ”.
Цитирани са и други изследвания като Индекса за медийна резистентност, Индекса на свободата на словото в света и проучване на използването на омразна тирада у нас, осъществено от „ Отворено общество ”, като някои от изводите им се припокриват – да вземем за пример, все по-радикалната изразителност, употребена от издатели политици и олигарси против техните съперници.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР