Снимка БГНЕС140 години ни делят от онзи мразовит ден, в

...
Снимка БГНЕС140 години ни делят от онзи мразовит ден, в
Коментари Харесай

Президентът Радев: Ако има нарицателно за героизъм, извисило се редом до Шипка, това е името на Плевен

Снимка БГНЕС
140 години ни разделят от оня студен ден, в който европейските вестници прогърмяха: „ Плевен падна! “, само че малко на брой осъзнаваха същинското значение на тази вест. Плевен падна, с цел да се прероди България. След пет месеца на кървава блокада, съветските и румънските войни записаха едни от най-важните страници в историята на Освободителната Руско-турска война. Тази война, която раздруса най-дълбоките и видимо непоклатими геополитически пластове на тогавашна Европа. Тя се трансформира в поврат, без който България през днешния ден надали щеше да съществува на политическата карта. Това съобщи в словото си по време на тържественото честване на 140 година от Плевенската епопея президентът Румен Радев, оповестиха от прессекретариата на президента.

Ако има нарицателно за подвиг и всеотдайност, извисило се паралелно до свещения връх Шипка, това е името на Плевен. Днес обсадата на града назоваваме епопея. Победата бе заплатена с костници и приятелски могили на всички места из Плевенския край. Тук подвигът беше всекидневие. Оттук потегли оня път, минал през София и Шейново, с цел да доближи до османската столица и да възвести свободата, добави президентът. Скъпи плевенчани, обръщам се към вас с думи на признателност, тъй като вие съхранявате загатна за тези кървави дни почтено и с възприятие за дълг.

Защото вашият град продължава да бъде същински мемориал на героите от войната. Когато историята надживее очевидците, поела по невидимия, само че здрав мост на националната памет, и когато това се съобщи на идващите генерации, след тях повода може да бъде единствено една – същинска, неподправена, национална благодарност и поклонение към хилядите войни, пристигнали от далечни земи, с цел да отдадат живота си за нашата българска независимост. Но ние знаем доста добре, че нашата независимост не е получена безплатно.

Героизмът и саможертвата на нашите възрожденци, на априлци, на българските опълченци и воини по бойните поля и скалистите върхове на бащината земя са скъп урок по национално достолепие. Техният героизъм ние няма да забравим. Поклон пред починалите за Свободата българска! Да пребъде България!, съобщи още Румен Радев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР