Снимка: БГНЕС Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди отнемането на

...
Снимка: БГНЕС Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди отнемането на
Коментари Харесай

Съдът потвърди отстраняването на Гатев от Бюрото за контрол на СРС


Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно удостовери отнемането на секретния достъп на зам.-председателя на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства Георги Гатев. Решението на магистратите е било постановено в сряда, съобщи пред Mediapool самият той в четвъртък.

На процедура това значи, че Гатев дефинитивно е отхвърлен от поста си в Бюрото и в този момент Народното събрание ще би трябвало да вземе решение за преустановяване на мандата му, както и да открие процедура за избор на нов член на контролния орган.

" Върховните съдии се придържат едно към едно към решението на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), което ме кара да мисля, че въобще не са проверявали фактологията по този случай, която им представихме ", разяснява той.

Решението на Върховен административен съд е секретно и по тази причина, юристът не пожела да го разяснява в елементи, с цел да не разгласи класифицирана информация. Изрази обаче недоумението си, че все пак някои медии, чиято публицистична политика е близка до тази на изданията на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, към този момент осведомят, че претекстовете на съда са посочени на 16 страници.

" Още от началото бях колеблив, тъй като от една страна бях сигурен, че съдът ще анулира решението на ДКСИ по чисто правни съображения, а от друга подготвихме (с юриста му Александър Кашъмов - бел.ред.) жалбата до Върховен административен съд по този начин, като че ли ще бъде адресирана до Европейския съд за правата на индивида. Оказа се, че сме били прави - отиваме в Страсбург ", добави зам.-шефът на Бюрото за надзор на СРС.

ДКСИ отхвърли в края на август жалбата му против решението на ДАНС. Комисията бе провела едно-единствено съвещание по случая. Преди това ДАНС бе базирала преценката си на на данни, авансово огласени от прокуратурата, съгласно които Гатев се срещал с подсъдими и обвинени, с цел да им спомага по какъв начин да подават заявки за информация до Бюрото. Това, съгласно прокуратурата, ДАНС, ДКСИ, а към този момент и Върховен административен съд, представлявало нарушаване на служебните му отговорности.

Въпреки че по-голямата част от изказванията на държавното обвиняване бяха навреме опровергани, службите по този начин и не ревизираха позицията си. Развоят на случая предизвика междуинституционален скандал, като шефът на Бюрото Бойко Рашков на няколко пъти съобщи, че казусът с Гатев е офанзива против контрола на СРС-тата изобщо.

Той даже изнесе данни за злоупотреби с подслушвание на политици, магистрати и публицисти пред Народното събрание, които бяха отречени от основния прокурор Сотир Цацаров, шефа на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешния министър Валентин Радев. Именно организацията беше посочена от Рашков, като виновна за максимален % от нарушаванията със СРС-та.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР