Снимка: БГНЕС В дейността на Изпълнителната агенция Медицински одит (ИАМО),

...
Снимка: БГНЕС В дейността на Изпълнителната агенция Медицински одит (ИАМО),
Коментари Харесай

Прокуратурата подозира корупционен елемент в дейността на медицинския одит


Снимка: БГНЕС

В активността на Изпълнителната организация " Медицински одит " (ИАМО), която е обект на следствие от прокуратурата, има данни за " класическо претъпление по работа с корупционен детайл ".

Това разгласи представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова в петък пред бТВ, макар че единствено ден по-рано заяви, че към този момент сътрудниците ѝ нямат данни, че чиновниците на организацията да са получавали някакви облаги, с цел да " имитират " инспекции.

" Не бих употребила думата " чадър ", само че е реалност прикриването на случаи от органите на следствие ", разяснява още Арнаудова във връзка информацията, че от одита не са алармирали прокуратурата за общо 11 смъртни случая, макар подозренията за лекарски неточности.

В момента те са обект на инспекция от съответните Окръжни прокуратури, където са се случили, само че от държавното обвиняване не желаят да прецизират съответните болнични заведения, с цел да не попречат на инспекцията.

" Изпълнителната организация е била длъжна да уведоми прокуратурата, тъй като се касае за лекарски неточности, вследствие на които е настъпила гибел. Не единствено, че не е известена прокуратурата, само че тези случаи са приключвани по незаконосъобразна процедура и, действително неспазвайки закона и наредбата, по която работи тази организация, са нарушени правата на българските жители ", заключи Арнаудова.

Тя удостовери неофициалната информация, че първичният сигнал за порочната процедура в ИАМО е пристигнал от някогашния основен секретар на организацията Димитър Евлогиев. Както Mediapool към този момент писа, той е почнал да изпраща разнообразни сигнали в прокуратурата след спор с шефката на организацията Златица Петрова, която през вчерашния ден бе отстранена от служба от здравния министър Кирил Ананиев.

По думите на представителя на основния прокурор обаче, щом по случая са открити данни за закононарушение, претекстовете на подателя сигнала нямат значение.

" Със Златица Петрова не сме разговаряли. Прокуратурата не беседва с хората, разпитва ги. Все още не е разпитана, според от доказателствата ще има друго процесуално качество ", сбита беше Арнаудова.

Подобно на конференцията си в четвъртък, тя прикани всички жители, които са подавали сигнали до медицинския одит, само че случаите им не са били прегледани обширно и съответно, да се свържат с прокуратурата, с цел да дадат показания.

" На процедура е имитирана активност, а не е реализирана такава, за каквато е основана тази организация по рекомендация на Европейска комисия ", добави още Румяна Арнаудова, визирайки констатациите на Върховната административна прокуратура, че вътрешните документи в организацията, регламентиращи реда на осъществяване на инспекции, са били в тотално несъгласие на съответната разпоредба на здравния министър.

Това е и повода, че над 50% от наказателните постановления, издадени през 2017 година от медицинския одит, след това са били анулирани от съда поради процесуални нарушавания, без да бъдат прегледани всъщност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР