снимка БГНЕС Управленската криза в Хасково се задълбочава, а общинарите

...
снимка БГНЕС Управленската криза в Хасково се задълбочава, а общинарите
Коментари Харесай

Общинар от ГЕРБ в Хасково: Ще е дискриминация Делян Добрев да не може да кадрува близките си


фотография БГНЕС

Управленската рецесия в Хасково се задълбочава, а общинарите от ГЕРБ се качиха на амбразурата да бранят назначенията на Делян Добрев в общинската администрация. Някои от тях считат, че той е в цялостното си право да назначава родини и другари, тъй като противоположното би било дискриминация. В петък “Коалиция за Хасково “ изиска оставката на кмета Добри Беливанов и разформироване на локалния парламент. Искането е поради управническата рецесия в града.

Междувременно се разбра, че издигнатият преди две години от ГЕРБ Беливанов е удължил отпуската си. Председателят на Общинския съвет Таня Захариева е пуснала сигнал до полицията за дейностите на кмета. Причината е, че уведомлението за удължение на отпуска е изпратено от чужбина с печатен автограф. Това събитие съгласно Захариева е необичайно.

Общинските съветници упълномощиха Милена Трендафилова да извършва отговорностите на кмет до завръщането на титуляра.

Напрежението в града ескалира преди дни, когато локалната партийна конструкция на ГЕРБ смъкна доверието си от кмета Добри Беливанов. В разгара на абсурда обаче стана ясно, че някогашният стопански министър в първото държавно управление на Борисов е кадрувал в общината, назначавайки своя братовчедка, неин брачен партньор, собствен кумец и негови близки съученици.

В четвъртък пред Нова телевизия той удостовери, че е изискал назначението на зам.-кметовете на Хасково Милена Трендафилова и Евгени Консулов. Той даже назова роднинско-приятелския си кръг " дрийм тийм ".

Пред Нова телевизия общинският консултант от ГЕРБ Димитър Шалапатов даде да се разбере, че за него няма никаква шуробаджанащина в града. Шалапатов е ръководител и на Комисията за битка с спора на ползи в общината.

“Кметът Беливанов самичък абдикира от предизборните си обещания и от програмата на ГЕРБ и точно по тази причина партия ГЕРБ и ние, общинските съветници, взехме решение да свалим доверие от него. През предходната и тази година до момента има общо 140 млн. лв. вложения в община Хасково, които са макар него и са обезпечени благодарение на депутата Делян Добрев. Това са планове, които са направени от нашия зам.-кмет Евгени Консулов (б.р. – кума на Добрев) и неговия екип. Така че нещата не са толкоз зле, колкото наподобява в очите на някои хора, даже са доста по-добре, в сравнение с при предходния кмет”, сподели Шалапатов.

За роднинските назначения в общината той повтори тезата на Делян Добрев, че Хасково е дребен град.

“Вижте в този момент – градът ни е дребен, в случай че считаме, че би трябвало един кръг от хора, които са в по-близки или другарски връзки с даден политик, да не вземат участие в работата на общината, значи има някаква дискриминация. Тези хора да не могат да работят, не е обикновено. Тези хора директно не вземат участие в разпределението на парите. Тук директно виновен е кметът, а общинският съвет си взима своите решения. Ние, като съвет, даваме компетенции на кмета и той би трябвало да извършва решенията. Така че чиновниците в общината, които са близки или познати на господин Делян Добрев, не могат да повлияят на решенията”, сподели общинарят от ГЕРБ.

Общинската съветничка от Светослава Стоянова (Коалиция за Хасково) твърди, че тази обстановка не е изненада.

“Нека роднинските връзки си ги разясняват хората от ГЕРБ. Но е реалност, че две години тези хора (на Делян Добрев) заемат нелегално своите длъжности. Две години в общината не е извършен нито един конкурс, нито за основен проектант, нито за шефовете на дирекции, нито за началниците на отдели, нито за секретар на общината. По закон това би трябвало да стане в 6-месечен период. И тъкмо, когато тези състезания трябваше да бъдат извършени, имаше тъжби поради операции на състезанията и кметът излезе със заповед за прекратяването на състезанията, станаха и тези събития и сътрудниците от ГЕРБ смъкнаха доверието си от кмета “, сподели Стоянова

Антон Атанасов (БСП) счита, че зад цялата история прозират персонални ползи, които с в ущърб на жителите на Хасково. Той напомни, че компании на общинския консултант Даниел Гаргов (шеф на комисията по финанси и брачен партньор на финансовата директорка и първа братовчедка на Делян Добрев – Даниела Гаргова, финансов шеф на общината) печелят публичните поръчки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР