Снимка: БГНЕС Слабите оценки на първия модул от матурата по

...
Снимка: БГНЕС Слабите оценки на първия модул от матурата по
Коментари Харесай

Двойките по литература след 7 клас растат, по математика падат


Снимка: БГНЕС

Слабите оценки на първия модул от матурата по литература след 7 клас тази година са 8166, което е нарастване по отношение на предходната година, когато те са били 7761. В същото време резултатите по математика се усъвършенстват. Тази година има 12 869 " двойки " при 13 533 предходната година, оповестиха в сряда от Министерството на образованието и науката, представяйки разбор на резултатите от националното външно оценяване на седмокласниците.

През 2016 година слабите оценки по математика от първия модул бяха 17 983 и това беше извънредно огромен брой " двойки ", напомни Евгения Костадинова, шеф на дирекцията " Съдържание на предучилищното и учебното обучение " в МОН. Тя означи, че подобряването на резултатите по математика в 7 клас се дължи на упоритата работа, само че и на направените проекти от всички учебни заведения и от районните ръководства на образованието за повишение на резултатите по математика.

" Резултатите от матурите по математика след седми клас са малко по-високи по отношение на миналогодишните, а тези по български език - малко по-ниски. Ситуацията в другите области е друга ", разяснява министърът на образованието Красимир Вълчев в Министерски съвет.

Той посочи, че тези резултати мъчно могат да се обвържат с последните промени в просветителната система, които се чака да имат резултат отсега нататък. " Днес по-скоро приказваме за естествени съмнения в регистрираните резултати ", сподели министърът.

Отличниците по литература понижават, по математика се усилват

През 2018 година на първия модул по български език и литература (БЕЛ) отличните оценки в седми клас са 1559, а през 2017 година " шестиците " са били 3304. Сега отличните оценки в първия модул по математика са 6285, а през предходната година са били 3857.

През тази година по български език и литература в седми клас с оптимален резултат от 100 точки са трима възпитаници, като от МОН не прецизират дали това са девойки или момчета. През 2017 година със 100 точки по БЕЛ са били шестима седмокласници.

През 2018 година с оптимални 100 точки по математика са 68 седмокласници, а през 2017 година са били 251. С 0 точки по БЕЛ през тази година са 151 възпитаници в седми клас, а през предходната година са били 105. По математика с 0 точки през 2018 година са 182-ма възпитаници в седми клас, а през 2017 година са били 151.

Най-високи са оценките в София, Смолян, Варна и Бургас

Средният резултат от първия модул по БЕЛ в седми клас през 2018 година е 32.60 точки (от 65 точки), което е равно на оценка " добър ". Средният резултат от първия модул по математика в този момент е 30.43 точки (от 65 точки) или още веднъж оценката е " добър ".

През тази година и по БЕЛ, и по математика има повече положителни и доста положителни оценки, разяснява Костадинова.

От МОН регистрираха, че продължава наклонността от ден на ден седмокласници да работят по втория модул по БЕЛ - за написването на преразказ с дидактическа задача по чужд за учениците текст.

И по БЕЛ, и по математика с най-голям междинен брой точки по райони в страната са седмокласниците от София-град, Смолян, Варна и Бургас, като на последните места са учениците от Сливен, Ловеч, Монтана, Ямбол.

Анализът на МОН демонстрира, че по БЕЛ седмокласниците са посочили по-добри умения за установяване на типа на изречението по състав, което е директно обвързвано с пунктуацията на комплицираните фрази. Сега учениците са посочили по-малко неточности при преобразуването на директната тирада в непряка и вярно са свързали цитати със заглавието на съответната творба.

Според специалистите на МОН отсега нататък би трябвало да продължи работата на учениците, обвързвана с извличането и обработването на информация от текст и таблица, с разпознаването на съставното сказуемо в изречението и със съвместяването на глаголните времена в преразказа, който през тази година беше по фрагмент от творба на Бранислав Нушич.

По математика за първи път задача от геометрията е с най-висока успеваемост измежду седмокласниците - 71 %, и това е 9-та задача. Учениците са се справили сполучливо и с намирането на корените на линейното уравнение и на линейното неравноправие.

" Фини настройки " по системата за банкет в първи клас

В отговор на въпрос към министър Красимир Вълчев дали МОН ще обмисли промени в разпоредбите за банкет на първокласници в огромните градове Вълчев сподели, че от идната година ще има промени, които " по-скоро ще бъдат фини настройки в системата ", а не изцяло изменение на концепцията.

Принципът на непосредственост ще бъде непокътнат, сподели министърът и добави, че има потребност от прецизиране на регионите, с цел да има по-равномерно систематизиране на децата.

Той заяви, че през днешния ден държавното управление е приело разпореждане за взаимна работа на институциите по обгръщането и задържането на децата в учебно заведение, с което механизъм за взаимна им активност става непрекъснат.

Министърът сподели, че следва да се усъвършенства осведомителната обезпеченост по този механизъм, като задачата е в по-голяма степен да може да се наблюдава придвижването на децата, тъй като доста от тях пътуват с родителите си и това е една от аргументите те да не са включени в просветителната системата.

Вълчев напомни, че над 20 000 деца са включени в допълнение в просветителната система благодарение на механизма, а работата ще продължи и през идната образователна година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР