снимка БГНЕС Под 3% от територията на Национален парк Пирин

...
снимка БГНЕС Под 3% от територията на Национален парк Пирин
Коментари Харесай

Нено Димов: Под 3% от парк “Пирин“ ще да бъде засегнат от строителство


фотография БГНЕС

Под 3% от територията на Национален парк " Пирин " ще бъде наранена от строителство след решението на държавното управление да промени проекта за ръководство на парка. Това дадоха обещание в събота на взаимна конференция министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на града Георги Икононов. Двамата обясниха, че при строителството на втория кабинков въжен превоз ще бъдат изсечени “минимум дървета “.

" Твърди се, че 48 % от територията на Национален парк " Пирин " ще бъде застроена, само че в действителност с изменението, което беше направено на 28 декември, се позволява строителство единствено в 2% от парка в ски зоната в Банско и още 0.6 % в ски зоната в Добринище. Говорим за общо 2.6 %, като става дума само за спортна и съпътстваща инфраструктура. (Няма да има) никакво друго строителство – нито хотели, нито заведения за хранене ", сподели Димов, представен от радио " Фокус " – Пирин.

Решението на Министерския съвет бе взето на 28 декември. Заради това всеки ден в София има митинги на природозащитници. От екокоалицията " За да остане природа в България " считат, че смяната на проекта ще разреши сеч и строителство в 48% от териториите на парка, а решението за втори въжен превоз над Банско “има за цел да отклони и манипулира публичното мнение “.

Екоорганизацията разгласи, че ще апелира пред съда държавното решение. Тя твърди, че е нарушен Закона за предпазените територии и европейската инструкция за естествените местообитания. Промяната на проекта е позволена, без да има оценка за въздействието върху природата и локалната стопанска система.

На този декор Нено Димов и Георги Икономов се схванаха, че община Банско в оптимално къси периоди ще стартира подготовка на новия организационен проект. Димов добави, че съответните капиталови оферти също ще подлежат на оценка за влияние върху околната среда и процедури, които ще включват публично разискване. Министърът на околната среда и водите добави, че на 3 януари 2018 година в една от обществените мрежи ще дава отговор онлайн на всички, които имат въпроси по тематиката.

Кметът на Банско разяснява, че Планът за ръководство на парка не се нуждае от екооценка. Такава щяло да има в устройствения проект, по който в този момент общината би трябвало да работи.

“Зелените не са експерти по териториално устройство и не е нужно да знаят тъкмо кои проекти би трябвало да подлежат на тази оценка, само че пък в случай че знаят и злоупотребяват с това нещо просто дават неправилна информация, още по-зле”, сподели Икономов.

" Аз като кмет, цялото общинското управление и общинските съветници, няма да позволим да се отсече едно дърво повече от това, което е нужно за построяването на втората кабинка и оптимизацията на ски зоната в Банско ", добави той. Според него локалните хора държат на природата в региона повече " от тези, които седят единствено в София, на жълтите павета ".

Кметът сподели, че локалната власт в Банско е “истински гаранти “ за това да не се случва нищо неправилно в планината.

В часовете преди конференцията в медиите се появиха фотоси на опашки от чакащи по зелената трева и рехавия сняг да се качат на лифта за ски зоната в Банско. В обществените мрежи има изказвания, че оборудването преднамерено работи с стеснен потенциал в някои дни, с цел да се употребява като пиар за градеж на втора кабинка над Банско. Концесионерът на ски зоната отхвърля, оповестява вестник “Сега “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР