Снимка: БГНЕС Петима съдии от Върховния административен съд (ВАС) са

...
Снимка: БГНЕС Петима съдии от Върховния административен съд (ВАС) са
Коментари Харесай

Съдии от ВАС събират подписка до президента за назначаването на Георги Чолаков


Снимка: БГНЕС

Петима съдии от Върховния административен съд (ВАС) са инициирали подписка в поддръжка на новоизбрания от Висш съдебен съвет ръководител на съда Георги Чолаков, заяви в четвъртък " Дневник ", цитирайки актуалният правосъден началник Георги Колев.

Президентът Румен Радев към момента нито е подписал декрет за окончателното назначение на Чолаков, нито е върнал на съвета предлагането с претекстове, че отхвърля да го извърши.

Държавният глава обаче на два пъти загатна, че може да върне назначението, с цел да бъде доказано от новият състав на Висш съдебен съвет, който ще встъпи в служба при започване на октомври. По думите на Радев по този начин престижът на Чолаков, който бе подсилен от болшинството съдии във Върховен административен съд, щял да бъде " още по-голям ".

Инициативата с подписката за назначението на висшия арбитър е на неговите сътрудници Мариника Чернева, Иван Раденков, Любомира Мотева, Светлана Борисова и Мирослава Георгиева. От тяхно име до всички съдии е била изпратено известие да отидат в кабинет 77 на съда при админстративния секретар Нина Спасова за сключване на мнение, осведоми още " Дневник ".

Сред претекстовете, посочени във въпросното мнение, се споделя, че Чолаков е определен от Висш съдебен съвет при демократична процедура и спазени правила. Дали подписката ще бъде пратена в президентството обаче, към момента не е ясно, защото по информация на съдии от Върховен административен съд досега била подписана от двайсетина души.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР