Снимка: БГНЕС Над 100 съдии от Софийския районен съд (СРС)

...
Снимка: БГНЕС Над 100 съдии от Софийския районен съд (СРС)
Коментари Харесай

Районните и апелативните съдии в София подкрепиха атакуван от ПИК колега


Снимка: БГНЕС

Над 100 съдии от Софийския областен съд (СРС) разпространиха в понеделник своя позиция, с която показват поддръжката си за арбитър Силвия Хазърбасанова, която през последните седмици стана обект на нападателна акция от близкия до Делян Пеевски уебсайт ПИК.

Магистратите приканват Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) да изрази ясно мнение във връзка " безусловно неприемливи, унизителни за персоналното й достолепие квалификации във връзка постановено от нея правосъдно решение по дело ".

Ден по-рано годишното Общо заседание на Софийския апелативен съд (САС) единомислещо взе решение да се причисли към декларацията на сътрудниците им от СРС, призната още предходната седмица.

Публикации на ПИК против арбитър Хазърбасанова бяха провокирани от решението ѝ да осъди уеб страницата по дело, заведено от историка Емил Джасим за уронване на положителното му име. Сайтът даже стигна до такава степен да изпрати кореспонденти на медията да наблюдават съдията на работното ѝ място и към дома ѝ.

" На 9.05.2018 година на уеб страницата на медията е оповестена фотография на арбитър Хазърбасанова пред дома й дружно със брачна половинка й. Считаме следенето на български арбитър до дома му, снимането му в наличието на фамилията му и навлизането без позволение в персоналното му пространство за безусловно неприемливо в правова страна. Подобно държание няма връзка с никакво журналистическо следствие, а е елементарен опит за заплашване и притесняване на съдията. Още повече – когато медията е страна по дело, прегледано от същия арбитър, решението по което предстои на обжалване пред горестоящия съд ", пишат сътрудниците ѝ в понеделник.

Те приканват Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет " да вземе всички нужни ограничения за гарантиране на сигурността на арбитър Хазърбасанова и нейното семейство ".

" Декларираме нашата решителност на отстояваме независимостта на българския съд и показваме убедеността си, че пасивното отношение на държавните институции в създалата се обстановка е недопустимо. То окуражава ескалирането на заканите към съдията и охулването на съда като институция ", считат съдиите от СРС.

Декларацията им е подкрепена с подписи и от техни сътрудници в Софийския градски съд и Върховния касационен съд.

Предстои във вторник Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет още веднъж да прегледа тематиката и да реши дали да одобри съответно мнение по случая или да осъди личностните офанзиви против магистрати по принцип. Именно този спор бе повода кадровиците в правосъдната власт да не съумеят да вземат съответно решение преди седмица.

Засега единствената реакция от Висш съдебен съвет бе дело на представителя на Съдийската гилдия Цветинка Пашкунова, която прикани притежателя на ПИК Недялко Недялков и основния му редактор Звездомира Мастагаркова да подхващат " незабавни ограничения, с които да се прекрати нагнетяването на напрежението в публичното пространство ".

В отвореното ѝ писмо до медията се споделяше още, че " че се основават предпоставки и действителна опция да бъдат предизвикани дейности на разпра по отношение на Силвия Хазърбасанова – арбитър в Софийски областен съд, поради обществени мнения, които приканват и подбуждат към ненавист посредством внушения за антибългарско, аморално и непочтено отношение на съдията към националната ни история и изконни български знаци и полезности ".

Вместо да възстановяват държанието на репортерите си обаче, от ПИК взеха решение да провеждат във вторник митинг пред постройката на Висш съдебен съвет със странния апел – " в отбрана на Апостола Васил Левски и на свободното слово ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР