Снимка: архив, БулФото Осигурителните вноски трябва да бъдат увеличени, за

...
Снимка: архив, БулФото Осигурителните вноски трябва да бъдат увеличени, за
Коментари Харесай

По-високи пенсии? Да, ама с по-големи вноски!

Снимка: списък, БулФото
Осигурителните вноски би трябвало да бъдат увеличени, с цел да се подсигурява непоклатимост на системата и положителни пенсии.

Това разяснява шефът на Балканския институт по труда и обществената политика Иван Нейков, който е и някогашен обществен министър.

По думите му в средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите не се търсят механизми за смяна на метода на финансиране на пенсионната система, което значи, че и през идващите години пенсиите ще останат ниски.

" Пенсионният модел ще издържи. Няма опасности за изплащането на пенсиите. Но тази непоклатимост има цена – ниските пенсии. Ако желаеме да има осезаемо увеличение на пенсиите, би трябвало да продължим тези неща, които никой политик не желае да изговаря – увеличението на пенсионната възраст и увеличението на тежестта на осигурителните вноски ", сподели специаристът пред БНР.

Бившият обществен министър уточни, че е последовател на концепцията за по-добро качество на живот посредством по-дълъг трудов път и " реалистични осигуровки ". Намаляването на осигуровките през годините, съчетано с високата безработица, е довело до недостига в бюджета на Национален осигурителен институт, поради който се постанова и помощ от държавния бюджет, изясни той.

По думите му в обществената сфера има подобен закон – какъв брой време се движиш в едната посока, най-малко толкоз време би трябвало да се движиш назад, с цел да компенсираш. Според него в идващите най-малко 10-15 години би трябвало да бъде основан механизъм за едно поетапно повишаване на размера на осигуровката. Това може да бъде спестено единствено в случай че имаме нова политика по приходите.

" Тогава, даже и да запазим днешния размер на осигуровките, когато приходите на хората са по-високи, и приходите в Национален осигурителен институт ще се усилват ", изясни Нейков.

Той уточни, че приток на средства в Сребърния фонд на практика няма заради неналичието на приватизация. От друга страна към този момент доста години тези средства не се ръководят и стоят в Българска народна банка под лозунга " би трябвало да има най-малък риск ", само че това значи и минимални доходи.

Няколко години с по-голяма инфлация, което не е невероятно при стопански растеж, биха довели даже до понижаване на парите във Фонда, разяснява Иван Нейков.

Според него здравните вноски също би трябвало да бъдат увеличени, с цел да действа добре системата. " В момента тя може да бъде подложена на тежък удар единствено от една по-критична обстановка ", добави Нейков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР