Снимка: архив, Булфото Двойно са скочили манипулациите, с които се

...
Снимка: архив, Булфото Двойно са скочили манипулациите, с които се
Коментари Харесай

Двойно са поскъпнали манипулациите за стволови клетки

Снимка: списък, Булфото
Двойно са скочили операциите, с които се вземат стволови кафези от новородени, сочат данните на Изпълнителната организация по трансплантации. Това се е случило в последните години. Все повече родители пристъпват към запазване на кафези от пъпната шнур на бебетата си.

За 2008 година са съхранени 1239 проби, през 2009 година те са 1139 през 2010 година - 1378, а за 2011-а – 1370 проби със стволови кафези от пъпна шнур и 119 от периферна кръв. Общо за 10 години обаче цифрата е към този момент 25 217, заяви шефката на организацията доктор Мариана Симеонова.

 Ако желаете да застраховате детето си от смъртоносни заболявания, би трябвало да се бръкнете със 7000 лв., написа " Монитор ". Толкова коства процедурата за извличане на стволови кафези от пъпната шнур на бебето при раждане. 25 217 родители замразиха материал от новородените си бебета в последните 10 години. Толкова са взетите проби от 2007 до 2017 година, заяви директорката на Изпълнителната организация по трансплантациите доктор Мариана Симеонова.

Половината от пробите – 14 081, са взети от частни банки с представителства у нас, разясни доктор Симеонова. 11 049 са от тъкан на пъпна шнур, а в последните пет години са взети и 87 проби на мезинхимни стволови кафези от млечни зъбчета.

Колко от тези проби са били размразени, с цел да се избави живот, Агенцията не може да каже, тъй като не разполага с тези данни. Причината е, че съгласно Закона за трансплантациите задграничните банки нямат обвързване да дават сходни сведения. Техният ангажимент е единствено да подадат информация за взети проби за предпазване от български жители. Но и това важи единствено за тези, които имат свои представителства у нас.

На процедура те оформят документите и взимат пробите, само че гиизпращат за предпазване зад граница, където са централите им.

От 2007 година все още са взети 452 проби стволови кафези от пъпна шнур на новородени, които са предоставени на Националната обществена донорска банка, основана в Александровска болница. За разлика от частните задгранични структури взимането на материала и съхраняването му в нея е гратис. Той обаче не се пази единствено за хора от фамилията на донора и се дава на нуждаещ се реципиент без значение кой е той.

Между 6000 и 7000 лева е цената за взимане на проби в частните банки за стволови кафези. Някои клиники са свалили цената на 3000 лв., само че настрана от това за всяка година предпазване клиентите заплащат 130 -150 евро, като могат да броят сумата и в левове.

Клетките, без значение дали са взети от пъпната шнур, от кръв или от зъбче, се замразяват  в течен азот при минус 150 градуса по Целзий в Дюарови съдове. Съхранението е за 15-20 години по избор на клиента. Този период е признат за страните от Европейския съюз.

С трансплантацията на стволови кафези се лекуват 80 тежки заболявания като левкемия, ревматоидни болести, диабет от втори вид и анемии. Те са и отличен материал за изтриване на тежки, обезобразяващи белези.

Въпросните количества са взети най-вече от частни банки за стволови кафези с представителства в България. У нас се добива единствено материалът, съхраняването му е в чужбина. Спасителният лек се дава при нужда със поръчка от клиента и съпътстваща епикриза от лекуващия доктор.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР