Снимка архив, БГНЕС След седмици на остри критики към управляващите,

...
Снимка архив, БГНЕС След седмици на остри критики към управляващите,
Коментари Харесай

Радев похвали кабинета, че е успял да управлява дневния ред на ЕС


Снимка списък, БГНЕС

След седмици на остри рецензии към ръководещите, президентът Румен Радев на връх рождения си ден насочи похвални слова за европредседателството, заявявайки, че кабинетът е " съумял да ръководи дневния ред на Европа, посочил е резистентност и организационни умения и е развил атмосфера на почтен и отворен разговор ".

" България съумя да подсигурява необятен консенсус сред страните членки и европейските институции по доста значими тематики, успяхме да приключим работата по доста основни досиета, имаше и проблеми, по които не успяхме да намерим консенсус ", сподели Радев в понеделник пред участниците в заключителната двудневна конференция на комисиите по европейските въпроси на парламентите на страните от Европейския съюз.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна уточни като най-сериозни триумфи на българското председателство съглашението сред Атина и Скопие за новото име на Македония, което би трябвало да я придвижи към участие е Европейски Съюз и НАТО, както и преодоляването на миграционната рецесия.

Борисов употребява форума, с цел да стартира за следващ път и предлагането си всички граници в Европа да бъдат затворени и бежанците да минават единствено през формалните пунктове, а към този момент влезлите да бъдат върнати в Европа.

Българското председателство обаче стана следващото, което не съумя да откри единодушие за промяната на европейската система за даване на леговище. В момента главната тежест на мигрантската рецесия се изнася от страните на първа линия, главно Италия и Гърция, както и България.

Правителството съумяло да сплоти Европа

Президентът Радев похвали държавното управление за това, че е съумяло да създаде точните цели за своето председателство и да върне акцента върху Западните Балкани: " Българското държавно управление сподели темперамент като пое тази доста нежна тематика. Но някой трябваше да стартира. Българското държавно управление сподели неизменност като върна тематиката за Западните Балкани в една доста деструктивна среда - иранската нуклеарна договорка, комерсиалната война, пакета за подвижност ".

" Ако не дадем европейска вероятност на Западните Балкани, те ще дадат балканска вероятност на Европа. Регионът е доста нежен, няма гаранции за триумф, само че някой трябваше да поеме отговорността и да уточни проблемите, да стартира полемики и да предприеме дейности ", съобщи президентът.

По думите му като мощен покровител на европейския план българското държавно управление е положило големи старания в търсене на прогрес в доста направления - сферата на сигурността, на общественото обезпечаване и обществените права, цифровия обединен пазар, почнал е прелиминарен разговор за бъдещия европейски бюджет.

" Ключът на нашия триумф е, че извадихме на напред във времето единството като съдбоносен фактор за реализиране на ефикасни решения ", сподели президентът.

След което добави, че най-голямото предизвикателство е какъв курс на деяние би трябвало да предприеме оттук насетне.

" Времето ни притиска да предприемем съответни дейности, с цел да отбраняваме полезностите и правилата си, да пазиме големите достижения на Европейски Съюз и да ги доразвиваме ", означи президентът, който в понеделник стана на 55 години.

Вероятно тъй като се изрече на конгрес в границите на европредседателството в наличието на задгранични посетители, президентът се ограничи до позитивни оценки за държавното управление. В края на предишния месец той направи анализ на председателството, заявявайки в изявление пред Българска телеграфна агенция, че " що се касае до конкретиката, съгласно мен има разминаване сред фанфарния звук и действителните резултати, които минаха напълно в областта на обещанията. "

Тогава той атакува държавното управление, че употребява председателството за политически пиар напън и съобщи: " Ако би трябвало да обобщя това европейско председателство, считам, че в случай че със същата пристрастеност, с която българското държавно управление се хвърли да работи за просперитета на народите от Западните Балкани, в случай че със същата пристрастеност държавното управление се хвърли да работи за личния си народ, тогава ни чака едно по-добро бъдеще. Стига, несъмнено, успеваемостта да бъде на много по-високо равнище от тази демонстрирана за Западните Балкани . "

Борисов: Мигрантите да бъдат върнати по родните им страни

Премиерът Борисов от своя страна заяви, че на идната среща на европейските водачи ще предложи да бъдат затворени всички външни граници и публично всеки, който желае да влезе в Европейски Съюз, да отиде на контролно-пропусквателен пункт, да му се вземат отпечатъци, да се прегледа.

По думите му страните на първа линия при нужда би трябвало да бъдат подпомагани, и всичко да е с публични контролно-пропусквателен пункт.

Българският министър председател счита, че е най-добре " мигрантите, вътре в Европейски Съюз, да се види кои могат да бъдат интегрирани, а останалите да се върнат в страните по генезис ".

В противоположен случай, предизвести той, тази тематика ще разцепва обществата, а и не е вярно, тъй като не може всеки да идва откъдето си желае и да си прави каквото желае.

" От къде накъде Европа да е като един разграден двор. Това е груба неточност. Държавите да се разделят вътре в Европа. Ако не са спазени условията, който откъдето е пристигнал да се върне там, откъдето идва ", изясни Борисов.

Той не е оптимист, че може да бъде спряна миграционната вълна.

Затова, в случай че юли не се разберем в Брюксел, отново ще се разберем, само че под натиска и силата на събитията, счита той.

Борисов още веднъж оцени високо преодоляването на миграционния поток на българска почва, като напомни, че е построена ограда по границата с Турция.

" Дадохме образец на Балканите "

Борисов разяснява и настоящата обстановка на Балканите, където " десетилетия сме воювали между тях в разнообразни войни и съюзи ".

" Решихме да дадем образец с Македония и успяхме със Зоран Заев да подпишем контракта за добросъседство ", сподели той.

Премиерът също така, се гордее, че точно в София, по време на срещата на върха през май, Заев и Ципрас са оповестили, че ще намерят решение за името на Македония, с цел да не бъде спирано Скопие за форматите, в които взе участие.

Същото се надяваме за Косово и Сърбия - да си подадат ръце, сподели Борисов.

" Моля ви да имате поради, че в случай че в този момент не се помогне на Западните Балкани, по-късно ще е доста късно, доста късно и огромните геостратегически играчи единствено това чакат. И Русия, и Турция, и Щатите, и Китай. Така че в случай че не сме ние Европейския съюз, най- лесният метод да се влезе в Европа е през Западните Балкани като сфера на въздействие ", сподели Борисов.

" Нищо не коства, считали сме го - с автомагистрали, с жп линии, с пристанища, с цифрова инфраструктура, ще отиде за идващите 10-15 години не повече от 32-33 милиарда евро, а споделят, че войната в Косово, в Сараево, в Мостар ни е коствала над 50 милиарда ", добави той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР