снимка АПИВ първия ден на новата 2021 г. изтича валидността

...
снимка АПИВ първия ден на новата 2021 г. изтича валидността
Коментари Харесай

АПИ напомня: Близо 10 000 годишни е-винетки изтичат в първия ден на 2021 година

снимка АПИ

В първия ден на новата 2021 година изтича валидността на близо 10 хиляди годишни електронни винетки за леки коли, а през януари и февруари на над 800 хиляди Всеки лидер може да ревизира докога е годна винетката на управлявания от него автомобил на сайта  чрез бутона „ Проверка на винетка “. Това оповестиха от пресслужбата на Агенция " Пътна инфраструктура ".

За шеста поредна година през 2021 година цените на е-винетките за леки коли остават непроменени. Годишната е 97 лева, тримесечната – 54 лева, месечната – 30 лева,а седмичната - 15 лева Без смяна е и цената на уикенд винетката – 10 лева Тя беше въведена на 1 януари 2019 година при старта на електронната система за таксуване при потреблението на републиканската пътна мрежа. Тогава беше сбъднат и преходът от книжен стикер към електронна винетка.

Валидността на е-винетките може да се ревизира на сайта , през мобилното приложение BGTOLL или партньорската мрежа на АПИ. Чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила и страната на регистрация всеки може да получи информация за крайния период на винетката, без значение от кое място е купена – от търговски обекти на АПИ или в комерсиалната мрежа на сътрудниците й. При инспекция на валидността й посредством терминал за самообслужване, потребителите изцяло гратис могат да получат квитанция с датата и часа на нейното приключване. Статусът може да е „ деен “, „ с изминал период “ или „ необработен “ в случаите, когато е-винетката е купена с отсрочен старт до 30 дни от началната дата на годност.

Е-винетка може да бъде купена посредством каналите за продажба на Агенция „ Пътна инфраструктура “ – на сайта , посредством мобилното приложение BGTOLL, от терминалите за самотаксуване, както и на каса на главните гранични контролно-пропускателни пунктове – Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “, Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “, Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Силистра “, Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Илинден “, ГКПП „ Гюешево “ на Дунав мост – Русе и Дунав мост – Видин, или в 27-те регионални пътни ръководства в страната.

Друга опция е посредством партньорската мрежа на АПИ посредством сайтовете ,, , , , , както и на каса в мрежата на мобилните оператори А1, Теленор, Български пощи, Easy Pay и в бензиностанциите „ Лукойл “, „ Петрол “ и ОМВ, а също и посредством терминалите “Cashterminal ” в мрежата на “Интеркапитал груп ”.

Електронната система разрешава покупка единствено на една е-винетка за един автомобил за избран интервал от време. При опит за пазаруване на е-винетка за период, който повтаря отчасти или изцяло подобен, за който към този момент има платена такса, на екрана на устройството (компютър, мобилен уред или терминал за самотаксуване) се изписва надпис, който предизвестява за това.

Необходимо е потребителите деликатно да преглеждат и ревизират въведената от тях или от съответния чиновник информация преди да потвърдят финалното заплащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на правилна информация за номер на пътното транспортно средство, категорията му и интервала на годност на винетката е на притежателя или ползвателя му. В случай на погрешно декларирани данни се смята, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил. Kорекции поради неверно въведени данни в системата не се позволяват.

Вписването на регистрационния номер може да бъде както на кирилица, по този начин и на латиница, само че би трябвало да подхожда на знаците в самия регистрационен номер. Въвеждат се единствено букви и числа. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или период, те не се вкарват.

При открито нарушаване – изчезнала е-винетка, профилираните мобилни екипи на Научно-техническо управление оферират на лидера да заплати обезщетителна такса, с цел да може да продължи умерено пътуването си до 23:59 часа на същия ден. Компенсаторната такса за леките коли е 70 лв. за автомобил с обща механически позволена оптималната маса до или равна на 3,5 тона. Тя може да бъде платена единствено посредством POS терминали на място при мобилните екипи.

 Ако лидерът откаже да заплати на място обезщетителна такса и оспори нарушаването, му се сформира акт за определяне на административно нарушаване. За да продължи пътя си в този случай, би трябвало да заплати цената на най-евтината винетка за автомобил, която е уикенд винетката. Плащането още веднъж е единствено с дебитна или кредитна карта, а обезщетителната такса би трябвало да се заплати в границите на 14 дни.

 В случай, че в 14-дневния период не постъпи заплащане, влиза в действие наказателно разпореждане, вследствие на което лидерът на пътното транспортно средство дължи санкция от 300 лв.. Ако нарушителят заплати обезщетителната такса при определяне на нарушаването или в период от 14 дни от сформиране на акта за определяне на административно нарушаване, то той се освобождава от административно-наказателна отговорност и не му се постанова санкция.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР