снимка: Пиксабейвидео: БтвИзключително неприятен случай за доста български граждани. Техните данни

...
снимка: Пиксабейвидео: БтвИзключително неприятен случай за доста български граждани. Техните данни
Коментари Харесай

Хакнаха данните на хиляди български длъжници

снимка: Пиксабей

видео: Бтв

Изключително противен случай за много български жители. Техните данни са били хакнати. Повече за случая: 

Скандален хакер, употребяващ името Емил Кюлев, предлага на показ информация с данни на клиенти на финансови институции.

Последният удар на анонимния софтуерен експерт визира персоналните данни на близо 2 хиляди длъжници към компания за заеми. ГДБОП ревизира случая.

Този вторник в 14 ч. в прочут хакерски интернет конгрес консуматор с псевдонима Емил Кюлев афишира, че е източил информация от базата данни на огромна компания за разплащателни услуги. Предлага свободен достъп до тях и чака финансова поддръжка.



„ Твърди, че има информация за сметки, консуматори, преводи и впрочем. Дори загатва, че има източени бази данни на свързани сдружения с въпросната компания “, споделя специалистът по киберсигурност Любомир Тулев пред.

Малко по-късно офертата е изтрита, само че Тулев е съумял да изтегли хакнатите данни. Оказва се, че става дума за номера на банкови сметки с ЕГН-тата на близо 2000 клиенти, само че не на компанията, която хакерът афишира, а на обвързвана с нея компания за разпределяне и събиране на заеми.

„ Това не са номера на дебитни или кредитни карти, с които да злоупотребим в интернет и да създадем някакво разпореждане, превод и така нататък Този айбан самичък по себе си чисто информативно може да ни прави работа. Най-притеснителното остава това, че имаме персонални данни. Да, има, опция да се изтегли и заем, прехвърляния, на името на тези консуматори “, споделя Тулев.

Мистериозният хакер с имената на убития преди години банкер Емил Кюлев поддържа страница в интернет, записана в Панама и умерено популяризира активността си за финансова поддръжка. Сам приписва на себе си няколко скандални хакерски офанзиви у нас в последната година – в Комисията по хазарта, в прокуратурата, в Софийския областен съд, в „ Български пощи “. Приема заплащания в криптовалута, които от юли насам са на стойност над 38 000 $, изяснява специалистът.

„ Човек, който просто търси внимание, желае самоизява, явно търси поддръжка измежду други хора като него в България. Това, което прави, обаче е закононарушение и не би трябвало да се толерира по никакъв метод “, изясни Тулев.

От засегнатата компания споделиха, че по случая стартира инспекция на антимафиотите от ГДБОП.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР