Снимка: БулфотоТой е станал като част от семействата ни. Пуснеш телевизора

...
Снимка: БулфотоТой е станал като част от семействата ни. Пуснеш телевизора
Коментари Харесай

На 60 години! Бойко Методиев Борисов – в седми коридор

Снимка: Булфото

Той е станал като част от фамилиите ни. Пуснеш тв приемника – вести с него. Отвориш фейсбук – предава онлайн. Бойко Методиев Борисов, един от най-дълго управлявалите Република България премиер-министри, през днешния ден (13 юни), става на 60 години и влиза, както се споделя, в седми кулоар.   

Успехите му са ясни – за приятелите са безспорни, за съперниците – съмнителни. То постоянно ще си е по този начин. Затова дано силуетът му бъде за началото. Нещо като “Батман: Началото ”, отбелязва  " Труд "  в преглед за юбилея на премиера с потреблението на цитати от книгата  “Моделът на триумфа или по какъв начин да успяваш в България “ 

Въпреки че дядо му Асен е бил “утепан от комунистите ”, Борисов постоянно е мечтаел да бъде в екшъна на полицията. За негово страдание полицията тогава се споделяше милиция, а тя беше комунистическа – основана от тези, дето са “утепали дедо му ”. Но той това желае и това реализира. Започва в Министерство на вътрешните работи на Българска комунистическа партия, с цел да оглави Министерство на вътрешните работи на демокрацията.

Пътят му към униформата е като българска автомагистрала – тук пропадне, там има ремонт, там има засада от алчни патрулки. Въпреки че е първенец в учебно заведение, излиза наяве, че не може да кандидатства в профилите “Държавна сигурност ” или “Народна милиция ” в Симеоново, поради досието на дядо му Асен. Баща му го поучава да стане пожарникар. Обаче не като него самия – “профилактик ” (тези, дето вървят с папки и ревизират дали един обект дава отговор на ППБ, б.р.)

“Сине, в случай че искаш да си в моята сянка и да ти е леко, би трябвало да станеш профилактик. Ако искаш да си правиш твоя биография и кариера, би трябвало да станеш боевак и да минеш през най-трудното ”, споделил татко му.

Бойко Борисов става същински войник и става пълководец на централната рота в отделение 702 220 А (Пожарната на “Раковска ” в София). И от този момент първи влиза в пожара и финален излиза – в дословен и метафоричен смисъл. И бил непослушен. В суетния смисъл. Много рядко слагал каска, тъй като му разваляла прическата, тъй като имал буйна коса. Колкото и необичайно да звучи това през днешния ден. При едно от дежурствата му, подвигат промяната по паника – гръмнал бойлер, умъртвил човек, а постройката гори.

“Страшна суматоха – споделя той – ние влизаме през неверен вход, тъй като хората викаха “Тука, тука, тука! ” аз най-бърз, нали състезател, тичам напред и след мене върви линията – бойците хвърлят шлагновете, скопчават и тичат нагоре. Обаче пожарът от другата страна и ние със старшината Васо Стоев попадаме в клопка. Вратата зад нас се затваря, а вътре се цялостни с пушек и започваме да се давим. ”

Борисов и Стоев не могат да излязат, макар напъните и ситуацията става рисково. Лягат на пода и стартират да дишат през процепа на вратата. Тогава Методиев се ядосва и праска подобен ритник на вратата, че тя пада дружно с касата. “И сме застанали на един прозорец – дишаме, дишаме… А изпод една жена, по пеньоар, но с едни страхотни гърди. И ние, както бяхме се зашеметили, и двамата: “А! ” Мина ни, незабавно. ”

Кариерата на Борисов щеше да бъде друга, в случай че не е бил съветът на един доста значим човек в живота му – Кръстьо Чакъров. Нищо не ви приказва името Чакъров? Е, съвсем няма човек в България, който да не знае сакралния резултат за почитателите на футбола – Левски – ЦСКА (7:2), с хеттрик на Гунди. Чакъров е треньор на “Левски ” при този свръхестествен резултат.

Когато кандидатства в Школата, Чакъров идва на посетители в Борисови. Разбрал каква е драмата на тинейджъра, сяда и му споделя: “Бойко, с твоето досие, моето момче, имаш два разновидността – единият е спорт, другият е да правиш нещо с просвета. В Министерство на вътрешните работи полковници – доста, учени – нема! ”

Този съвет се запечатва в съзнанието на Борисов и както той споделя, това му става като стратегия. Намира клуб по карате в Института за задгранични студенти. Тренира с хъс и учи с хъс. Записва свободна аспирантура и на 27 години пази дисертация. Темата е “Психофизическата подготовка на оперативния състав на противопожарната защита за деяние в екстремални обстановки. ” Това се случва на 29 ноември 1989 година и му е присъдена научна степен “кандидат на науките ”.

По това време се случва и мирната гражданска война, която прекатурва цяла България. Демокрацията и свободната самодейност опустошават комунистическия режим и Бойко Борисов напуща системата, с цел да стартира нова автомагистрала в личния си живот – изпълнена с естакадите на триумфите и мантинелите на конкуренцията. Така се ражда охранителната компания “Ипон ”. Това е компанията, която поема защитата на някогашния Първи – Живков, който е под домакински арест, а сетне и на царя в заточение – Симеон Сакскобургготски. Явно там някъде – сред “Секвоя ” и “Врана ”, Борисов се заразява с политическия вирус, с цел да се трансформира в Х-мен на управническия хоризонт.

Симеон го показва за основен секретар на Министерство на вътрешните работи – признателност за защитата. Охраната на двамата водачи се оказва и професорската му стратегия. Борисов помни доста добре препоръките на царя. Сакскобургготски споделя в едно изявление: “Той има феноменална вътрешен глас. Веднъж му рекох: “Генерале, вие сте доста млад, но аз като доста по-стар си припомням, че татко ми (цар Борис III) споделяше: “Градоначалникът на София е трамплинът за министър ръководител. ” Очевидно Бойко Борисов е следил доста деликатно и цар, и общоприет секретар, тъй като след пожарите, ритниците, защитата, той става и градоначалник, и министър-председател. Та по този начин и до през днешния ден.

Съветите на Първия и Царя 

Борисов е бил началник на защитата на последния цар – Симеон и на последния общоприет секретар на Българска комунистическа партия – Тодор Живков. И двамата до момента в който са в недружелюбност. И се учи от тях. “Това, което от Тодор Живков съм чувал, е съвпадало с това, което след това ми е казвал царят. Има една поговорка, която съм чул от двамата, само че казана с разнообразни думи. Царят споделяше: “Бойко, не се ядосвай, а прави другите да се ядосват! ”, а Тодор Живков: “Недей псува, а накарай другите да те псуват! ”

За него

Бойко, ти се оправи прекрасно 


Действията на премиера Борисов за приобщаването на страните от района към Европейския съюз са безапелационен триумф. Темата “Западни Балкани ” не беше елементарен приоритет, само че ти, Бойко, се оправи прелестно и би трябвало да останеш посредник по тази тематика. Хората от Западните Балкани чакат и желаят съответни и действителни неща за възстановяване на живота си.
Ангела Меркел, май 2018 г. 

И двамата сме се наблюдавали 

Един ден, не знам дали към този момент беше станал кмет или министър председател, той ми сподели: “Аааа, да не мислите, че аз не съм ви следил ”. Викам: “Генерале, в случай че пък вие си въобразявате, че аз не съм ви следил, до момента в който съм ви гледал в тила толкоз често… “ Така че и двамата сме се следили. И може всеки един да се е понаучил на нещо.
Симеон Сакскобурготски, май 2018 г. 

Борисов беше доста полезен 

Репутацията ви набъбна. Всеки в този момент счита, че България играе не просто роля, само че централна роля в Европа. Бойко Борисов беше доста потребен на Западните Балкани, като им изясни, че тяхното време за участие не е пристигнало. България беше доста потребна за успокояването по този въпрос.
Жан-Клод Юнкер, юли 2018 г. 

Партията е жив организъм 

За мен са значими волята и желанието на Борисов и партията, партията да продължи напред, тъй като партията е жив организъм. Тя има динамичен живот по места… Партията има своя водач, основана е към неговата харизма…
Лиляна Павлова, юни 2019 година
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР