Снимак: булфотоПрезидентът Румен Радев е в Брюксел, където представлява страната

...
Снимак: булфотоПрезидентът Румен Радев е в Брюксел, където представлява страната
Коментари Харесай

Румен Радев: България и още девет членки на ЕС не участваме в съвместната доставка на снаряди за Украйна

Снимак: булфото

Президентът Румен Радев е в Брюксел, където съставлява страната на съвещанието на Европейския съвет на 23 и 24 март.

" България не взе участие в взаимната доставка на снаряди за Украйна дружно с други девет страни от Европейски Съюз ", сподели президентът, представен от. 

" България е значима част от европейския механизъм за подсилване на мира. Тази самодейност беше основана една година преди войната в Украйна. Този значим съставен елемент от нея, за подсилване на отбранителните качества на страните от Европейски Съюз е изцяло в светлината на европейската визия за стратегическа автономност ", означи президентът пред публицисти. 

Радев акцентира, че точно поради това високо се прави оценка визитата на комисар Тоери Бретон, която е почнала от България като самопризнание за традициите и огромния потенциал на нашата отбранителна промишленост. 

" Заедно с Европейска комисия ще работим, тъй че да има повече вложения в нашата военно отбранителна промишленост, с цел да има повече потенциал и по-големи производства, само че България не взе участие в взаимната доставка за снаряди за Украйна дружно с други 9 страни. Ангажираме се единствено със снаряди, които могат да отидат при наши сътрудници, в случай че те изискат това. Но не и с Украйна ", съобщи президентът. 

По думите му единствено 17 страни, измежду които е и Норвегия, която не е член на Европейски Съюз, са склучили съглашение с Европейската организация за защита за обща доставка. 

Сред тематиките на срещата на държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз ще бъдат продължаващата война на Русия против Украйна, повишение на конкурентоспособността и производството на Европа, провокациите пред енергетиката, миграционният напън и други тематики от дневния ред на Европейския съюз.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР