Сниимка Финансовият министър даде мнение за инфлацията и бюджета за

...
Сниимка Финансовият министър даде мнение за инфлацията и бюджета за
Коментари Харесай

Асен Василев: Пикът на инфлацията ще е през март и април, после ще има успокояване

Сниимка

Финансовият министър даде мнение за инфлацията и бюджета за 2022 година.

Не чакаме двуцифрена инфлация, изключително по хармонизирания показател, който се употребява за бюджетни цели. Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в коридорите на Народното събрание. Той участва на дебата по приемането на проектобюджета за 2022 година

Василев разяснява, че средногодишната инфлация се движи сред 5 и 6 %, като сега тя е 5,6 на 100. Виждаме, че инфлацията в дребната потребителска кошница е много висока и тя се движи главно от плодове и зеленчуци, уточни той.

Вицепремиерът сподели, че предходната година е планувал, че пикът ще бъде март и април, след което ще има усмиряване. По думите му обаче има фактори, които са повлияли на високата инфлация. Той даде образец с напрежението в Украйна и високите цени на газа. Видяхте, че цените на петрола и газовите тържища скочиха доста. Не знаем дали ще има ответна реакция от страната на Съединени американски щати за топене на петролен запас и надлежно усмиряване на пазарите, сподели още Василев.

„ С пролетта и с отпадането на оранжерийните плодове и зеленчуци чакаме и там да се успокоят нещата “, сподели министърът.

Василев не приема рецензиите на опозицията за бюджета. Той прави оценка заложените доходи като положителни, написа Novini.bg.

По мотив митингите на представители на разнообразни браншове, министърът сподели: „ Има заложени средства в бюджета за системи, които да минат през промяна. Преди да минат през промяна, средства няма да има “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР