Снети са обвиненията срещу руския разследващ журналист Иван Голунов, обвинен

...
Снети са обвиненията срещу руския разследващ журналист Иван Голунов, обвинен
Коментари Харесай

Снеха всички обвинения срещу руския разследващ журналист Иван Голунов

Снети са обвиняванията против съветския проверяващ публицист Иван Голунов, упрекнат в разпространяване на опиати, предадоха международните организации.

"След биологични, криминалистически, дактилоскопични и генетични експертизи беше взето решение за преустановяване на наказателното следствие против жителя Иван Голунов тъй като не бе потвърдено присъединяване му в осъществяване на закононарушение.

Днес той ще бъде освободен от домашния арест, а обвиняванията против него снети ", съобщи съветският вътрешен министър Владимир Колоколцев, представен от ТАСС.

Министърът добави, че има желание да изиска уволнението на високопоставени полицейски чиновници и да проверява други, отбелязва Асошиейтед прес.

Голунов беше задържан в четвъртък и подложен под домакински арест в събота. Той отхвърляше да е имал опиати и събитията повдигнаха съмнения измежду правозащитници, че казусът може да е инсцениран.

По данни на ТАСС Колоколцев ще изиска от президента Владимир Путин уволнението на генерал-майор Андрей Пучков, шеф на полицията от Западния административен окръг на Москва, където е било възбудено делото против Иван Голунов, както и на генерал-майор Юрий Девяткин, шеф на ръководството за битка с опиатите.

Във връзка със случая е почнало вътрешно следствие. Замесените служители на реда са краткотрайно отстранени от служба, добави министърът, представен от Ройтерс.

"Вярвам, че би трябвало да се пазят правата на всички жители, без значение от специалността им ", акцентира Колоколцев.

Близо 25 000 души бяха изразили желание във Facebook да вземат участие в плануван за на следващия ден митинг в израз на взаимност с Голунов. Властите споделиха, че протестиращите не са получили позволение за образуване на митинга. Кремъл беше изправен пред сложен избор: да употребява мощ за разпръсване на митинга, рискувайки да предизвика още по-силно неодобрение, или да даде позволение, което съперниците му можеха да одобряват за демонстрация на уязвимост.

Ръководителят на Съвета по развиване на гражданското общество и правата на индивида Михаил Федотов съобщи, че е очаквал свалянето на обвиняванията против Голунов и чака следствие на събитията към обвиняването, съобщи ТАСС.

Руският опозиционен водач Алексей Навални дефинира свалянето на обвиняванията против журналиста като "пример за това, което може да реализира солидарността ", съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР