Снежни топки, освирквания на церемонията, руски знамена и дори портрети

...
Снежни топки, освирквания на церемонията, руски знамена и дори портрети
Коментари Харесай

“Защо се делим?”, след това топки в лицето на Кирил Петков

Снежни топки, освирквания на церемонията, съветски флагове и даже портрети на Сталин – този декор край Паметника на свободата, на който се качиха стотици фамилии с децата си макар студа, помрачи националния празник. Агитките са били главно от партия “Възраждане ”.


На Шипка министър председателят Кирил Петков бе обстрелван със сняг, само че все пак той отиде при тези, които викаха против него “Оставка! ”, “НАТО вън! ” и “Русия ”. Докато малко дете рецитираше стихотворение за починалите на Шипка, от събралото се голям брой се чуваха и подвиквания като “ку*во”, ориентирани към Кирил Петков, само че очевидно притесняващи момичето.

Заедно с ръководителя на Народното събрание Никола Минчев и министри от властта се качиха на върха.

Една от снежните топки за малко да удари по главата министър-председателя, до момента в който той призоваваше българския народ за единение. Охраната на НСО отбиваше с ръце снега.

“Защо са се били нашите предшественици? Защо са си дали живота опълченците на Шипка? Защо са си дали живота съветски воини, украински воини, финландски воини? За да бъдем свободни, да бъдем самостоятелни, да имаме България единна. Стига сме се делили на разнообразни групи! Време е България да каже: “България е единна! ” Всички сме българи и всички почитаме националния празник на България. Всеки, който желае да направи разделяне през днешния ден, не работи в ползите на нашата страна. Време е да кажем, че България е над всичко ”, сподели пред натрупалите се хора Кирил Петков.

По-късно той изясни, че не е афектиран на тези, които са го замеряли, тъй като постоянно има “екстремални детайли в обществото ”.

“Не може да се съобразяваме с няколко десетки, които са изпълнени с ненавист ”, разяснява министър председателят. И добави, че никой не би трябвало да употребява език на омразата на националния ни празник.

Петков призна, че от НСО го предупреждавали, че не е добра концепция да се качва на Шипка, само че не ги послушал, поднесъл венец и не съжалил.

Тези, които освиркаха премиера, развяваха съветски флагове и знамена на “Възраждане ”. Други бяха с ушанки в цветовете на съветското знаме и транспаранти “Спассибо Россия! Помним историю ”.

“Днешните провокатори с съветски флагове на Шипка сипеха обиди към строя на Българската войска, към молитвите на българската черква и към стиховете на българските деца. Отново демонстрираха, че не тачат нищо българско ”, реагира във Фейсбук министърът на нововъведенията Даниел Лорер, който бе с Петков на върха.

От “Възраждане ” отхвърлиха техни хора да стоят зад снежната офанзива.

“Тръгнахме си 20 минути преди да дойдат кортежите на Никола Минчев и Кирил Петков. Срещнахме се долу на площадчето ”, изясни депутатът Стоян Таслаков, въпреки във Фейсбук страницата на “Възраждане ” да се излъчваше онлайн обстрелът по премиера.

“Хибридна офанзива ” са изказванията, че президентът съзнателно не се е качил на Шипка дружно с държавното управление, предизвести Петков. Премиерът и президентът се чували съвсем всеки ден и работели “рамо до рамо ”.

Въпреки мразовития мраз и вятър от рано сутринта хиляди бяха на върха. Стотици фамилиите доведоха децата си. Около минус 6 градуса посочваха температурите в подножието, а някои даже не дочакаха снегопочистващата компания да обезпечи елементарен достъп по 894-те стъпала. Сред изкачилите ги имаше и бесарабски българи от Украйна.

Да не позволяваме опустошението от земите на Украйна да влезе в нашите сърца и дом, прикани вечерта президентът в речта си на тържествената заря-проверка пред Паметника на цар Освободител в София, на която бе дружно с премиера и шефа на Народно събрание. “Воюват синовете на два приятелски народа, чиито предци са положили кости на нашата земя ”, сподели Румен Радев. Да отворим прегръдки към всички бедстващи, прикани той.

Никоя памет не заслужава да бъде хвърлена на политическите бесове, тук сме да почетем имената на нашите възрожденци и четници, съобщи Радев във връзка апелите да не честваме този 3 март.

Според ТАСС външното ни министерство отдръпнало поканата към Митрофанова за присъединяване на 3 март.

“По-голямата част от моите сънародници възприемат събитията в Украйна по същия метод, както и преди 144 година – като обективни, от дълго време належащи дейности за отбрана на жителите на Донбас от нацисткия киевски режим, безсистемно убиващ популацията в продължение на 8 година ”

Това сподели посланикът на Русия Елеонора Митрофанова в привет във фейсбук за 3 март. За първи път съветски дипломати не се появиха пред Паметника на Незнайния боец. Те сервираха венци на Руски монумент в София.

Ден по-рано Митрофанова отиде на връх Шипка и постави цвета на паметника на починалите воини. По същото време бе поканена във Външно, само че не се яви, с цел да ѝ бъде връчена нота за изпъждане на двама съветски дипломати по съмнения за шпионаж. България изиска от посланичката и опрощение поради позицията, че членовете на НАТО са “евроатлантически подлоги ”.

“В своята история Русия в никакъв случай не е започвала войни, тя ги завършва. Убедени сме, че сме прави в делото си ”, сподели още Митрофанова във вчерашното си послание.

Министерство на външните работи е уведомило съветското и беларуското посолство, че поканата към тях за присъединяване в тържествата е оттеглена.

Останалият дипломатически корпус бе пред безконечния огън. Венци и цветя поставиха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, началникът на защитата Емил Ефтимов и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която бе с шал със синия цвят на украинското знаме. Присъстваха и вицепремиерките Корнелия Нинова и Калина Константинова, министри, партийни водачи, доста софиянци.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР