Снежната буря у нас причини сериозни щети в цялата страна,

...
Снежната буря у нас причини сериозни щети в цялата страна,
Коментари Харесай

Как да действаме, ако паднало дърво нанесе щети на колата ни

Снежната стихия у нас аргументи съществени вреди в цялата страна, написа. Стотици коли бяха ударени от паднали клони и дървета поради неприятното време.В София тези обстановки бяха най-вече. През последните дни сигналите са десетки. Щетите, за благополучие, са материални, само че кой носи отговорност за тях икак би трябвало да работят пострадалите при сходен случай?

За последните 48 часа са обработени над 160 сигнала за паднали дървета и клони на територията на София, посочи зам.-директорът на „ Аварийна помощ и предварителна защита “ към Столична община Кристиян Иванов. Той прикани жителите при сходни случаи да оказват помощ на спешните екипи.

„ Основната причина от началото на бурята да падат толкоз дървета е, че те към момента се намират във вегетация, короните им са зелени и насъбраната снежна завивка върху тях нарушава тяхната резистентност ”, изясни основният специалист в дирекция " Зелена система " към Следствен отдел към окръжна прокуратура Сиана Хлебарова.

Тя помоли, когато хората подават сигнал за случай, да разказват оптимално в детайли какво виждат - огромно ли е дървото, има ли потърпевши, къде е паднало, с цел да знаят какви екипи да изпратят на място.
Внимание - поледица
Зимните условия на шофиране от време на време основават изненадващи обстановки, с които е комплицирано да се оправят даже опитните водачи. Докато заснеженият път може да бъде явна заплаха за шофиране, път, който единствено наподобява влажен, също може да бъде лъжливо хлъзгав.

Поледицата е рискова зимна заплаха, защото заледеният път не всеки път е забележим за лидера. Всъщност, разтопеният сняг или ледът, който още веднъж замръзва, може да наподобява като изсъхнал път, а когато минаваме с колата, да се окаже, че не е. Не е наложително температурите да са под нулата, с цел да се образува по този начин нареченият още черен лед. Той може да се появи, в случай че температурите са близки до точката на заледяване или даже няколко градуса над нея.

Докато лъскавата пътна настилка демонстрира явно влажен или замръзнал път, този, който е затрупан със пласт поледица, ще наподобява малко по-различно. Следете за настилка, която е малко по-тъмна и малко по-мургава от останалата част на пътя - това може да значи, че има “черен лед ”. Тъй като той се открива доста мъчно, лидерът може да не разбере, че има заледена пътна настилка, до момента в който автомобилът му не стартира да се пързаля.
Веднага щом автомобилът ви стартира да се плъзга, свалете крайници си от педала на газта. Всъщност последното нещо, което желаете да извършите, е да дадете повече газ на автомобила си. Много е значимо да намалите скоростта, когато шофирате върху поледица или при други зимни пътни условия.Не натискайте спирачките. Въпреки че може да е натурален инстинкт да натиснете спирачките, това единствено ще докара до загуба на надзор над автомобила и още по-голямо плъзгане. Натискайте леко спирачния педал, вместо да го натискате мощно.Оглеждайте се за проблематични сектори пред вас. Ако подозирате, че може да има черен лед (например, в случай че видите, че колите пред вас се плъзгат), намалете предавката на по-ниска, преди да навлезете в сектора. По-ниската предавка ще ви принуди да карате по-бавно и ще ви даде по-добър надзор над автомобила.Ако автомобилът ви стартира да се пързаля по леда, завъртете кормилото по посока на пързалянето. Това ще ви помогне да насочите автомобила си назад в вярната посока.Оставете задоволително място сред вашия автомобил и другите коли на пътя. Когато шофирате по път с черен лед, останете много зад автомобила пред вас (поне на няколкостотин метра), несъмнено не е моментът да се движите откъм гърба. Дори и да сте сигурни, че знаете по какъв начин да шофирате безвредно върху лед, това не значи, че водачът пред вас го знае. Бъдете готови, в случай че другите коли стартират да се пързалят.Не си мислете, че сте по-велики от зимните условия, единствено тъй като карате камион или огромен състезателен автомобил, да вземем за пример. Въпреки че колите със задвижване на четирите колела са чудесни за шофиране в сериозен снеговалеж, ситуацията е друго, когато става въпрос за шофиране върху лед. Всъщност, транспортните средства със задвижване на четирите колела нямат преимущество пред елементарните коли, когато става въпрос за шофиране върху поледица, тъй че не забравяйте да вземете нужните защитни ограничения, без значение от типа на транспортното средство, което управлявате.
Уверете се, че гумите ви са в положително положение, като част от главната рутинна поддръжка на автомобила. Износените гуми ще затруднят доста шофирането върху поледица. Уверете се, че сред гумите и пътната настилка има задоволително сцепление.

Черният лед се среща най-често по пътища, които минават към водни басейни (като езера и реки), в тунели и в сенчести или селски региони. Мостовете и надлезите също са постоянно срещани места за формиране на черен лед. Бъдете изключително деликатни на мостовете и надлезите, където пътната повърхнина замръзва по-бързо. Дори да сте се движили по автомагистралата без проблем, надлезът или мостът може да се окаже ненадейно замръзнал.

Не забравяйте да поставите защитния си колан. Шофирането през зимата постоянно е непредсказуемо, по тази причина бъдете готови за непредвиденото и се грижете за своята сигурност.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР