Снежина Спасова бе обвинена, че е намирала семейства, които искат

...
Снежина Спасова бе обвинена, че е намирала семейства, които искат
Коментари Харесай

Адвокатка, оправдана за продажба на бебета, осъди прокуратурата

Снежина Спасова бе упрекната, че е намирала фамилии, които желаят дете и са подготвени да платят, с цел да избегнат процедурата по осиновяване

Прокуратурата е наказана да заплати обезщетение от 30 000 лв. на адвокатСнежина Спасова, която беше подсъдима и оправдана за присъединяване в незаконна група за търговия с бебета.

Това излиза наяве от решение на Софийския апелативен съд (САС), с което магистратите усилват с 10 000 лв. компенсацията, което първата инстанция беше присъдила на Спасова, осведоми.

Адвокатката беше арестувана преди 8 години и упрекната, че дружно с Цветелина Стоянова и Тотка Георгиева е взела участие в незаконна група, която намирала самотни бременни дами, които нямали опция да отглеждат децата си и ги уговаряли да ги продадат против хонорари от 6000 до 10 000 лв.. Според обвиняването Стоянова и Георгиева настанявали дамите в София, където осигурявали престой и медицински грижи до раждането, а юрист Спасова, която имала опит в делата за осиновяване, намирала фамилии, които били подготвени да платят, с цел да се снабдят с дете, без да минават през процедурата по осиновяване. Тя отговаряла и за правенето на нужните документи. Три години по-късно спецсъдът оправда юрист Спасова и подсъдимата Тотка Георгиева, а Цветелина Стоянова беше наказана на три години и половина затвор. Присъдата беше доказана и на втора инстанция, като съдът изрично отхвърли обвиняването, че адвокатката е намирала фамилиите, които са плащали за деца. В края на 2019 година Върховният касационен съд дефинитивно оправда Спасова и Георгиева, а Стоянова беше наказана условно на 3 години затвор.

Въпреки че е била арестувана единствено за три дни и е била оправдана и от трите инстанции, апелативните съдии взеха решение, че присъдено от градския съдобезщетение от 20 000 лв. е незадоволително за моралните вреди, които е претърпяла Спасова. В желае си тя разказа напрежението и униженията, в които е живяла близо 5 години и половина, до момента в който завърши делото.

Адвокатката твърди, че процесът се отразил извънредно зле на кариерата ѝ, като се е наложило да напусне непринудено осиновителната фондация „ Слънце за децата ни “, на която била съучредител, с цел да не попречи на работата ѝ. Била принудена да смени адреса и на адвокатската си процедура, защото колежката, с която споделяли общ офис, не желала да работят повече дружно. Свидетелка е дала показания, че колежката на Спасова се пазела от нея „ все едно е инфектирана “. Загубила клиенти, бил оскърбен и престижът ѝ, тормозила се, че няма да може да устоя децата си, които отглеждала сама, желала и пари назаем. Друга свидетелка пък споделя пред съда, че е имало случаи на участници в каузи, по които Спасова се явявала, които коментирали обществено, че е „ крадла на бебета “.

За да одобри, че страданията на Спасова са били по-големи от нормалните, апелативният съд отбелязва медийното отразяване на случая, задържането ѝ и последвалия домакински арест и това, че обвиняването е било директно обвързвано с професионалната ѝ реализация.

„ В тази тенденция следва да се съобрази, че за специалността, която е упражнявала ищцата – юрист, упованията към нейната персона са засилени. Реализацията като юрист допуска доверие в съответния човек, религия в неговия престиж, познания, умения, като повдигнатите обвинявания за осъществени закононарушения от общ темперамент изключително мощно накърняват тези качества, търсени от обществото към юриста, от поддръжник към доверител. На последващо място в тази тенденция следва да се съобрази, че ищцата се осъществя като юрист точно в областта на фамилното право и обвиняването за осъществяване на закононарушение обвързвано трафик на деца попречва или най-малко мощно затруднява по-нататъшното професионално развиване на ищцата в тази сфера “, се споделя в решението на съда.

В него апелативните съдии акцентират, че животът на Спасова е бил изключително мощно обиден от това, че поради воденото против нея дело е била мощно затруднена да работи като юрист.

„ Без да обезщетява имуществените вреди от сринатия професионален престиж на ищцата съдът смята, че по този начин описаните претърпени болки и премеждия от ищцата стимулират отсъждане на обезщетение в размер, доста по-висок от нормалния “, стимулира се съдът.

Решението му обаче не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР