Снежанка“ на Дисни“ вече 80 години радва малки и големи.

...
Снежанка“ на Дисни“ вече 80 години радва малки и големи.
Коментари Харесай

Една история от "Аушвиц": Менгеле и седемте джуджета

„ Снежанка “ на „ Дисни “ към този момент 80 години радва дребни и огромни. Оказва се, че анимацията е съумяла да завладее и един не малко прочут водач от предишното – Адолф Хитлер. Той толкоз харесвал историята за Снежанка и седемте джуджета, че даже имал цветни картини на джуджета, написа vesti.bg., базирайки се на английския „ Телеграф “. Години след краха на Третия райх излиза наяве, че Фюрерът даже е получил сниман особено за него филм със седем джуджета.
В него обаче няма Снежанка, а единствено " джуджета " от семейство Овит и една " зла магьосница " в лицето на Йозеф Менгеле.

Самсон Айзък Овит, почитан равин, който страдал от нанизъм, се дами два пъти. От двата си брака той има 10 деца, седем от които също наследяват болестта, което стопира растежа и прави хората „ джуджета “.

След като бащата умира, с цел да се устоя фамилията, стартира да изнася театрални и музикални представления.

Розика, Францика, Аврам, Фрида, Мики, Елизабет и Перла основават „ Трупата на лилипутите “, а техните сестри, които не страдат от нанизъм – Сара, Лея и Ари, пътуват на всички места с тях и им оказват помощ с костюмите и реквизита.



Необичайното семейство остава в историята като първата независима натрупа от дребни хора. Те имали зрелище в Унгария, когато нацистите нахлуват в страната. На 12 май същата година цялото семейство е депортирано в „ Аушвиц “, където стартира същинската история на " седемте джуджета “.

Още с идването им в лагера, фамозният със своите ужасяващи опити Менгеле е прочут. Когато вижда необикновеното семейство, лекарят блества от благополучие, описват мемоари от това време.

Менгеле бил много заинтересован от „ джуджетата “ и по-специално от дамите в фамилията. Смята се, че имал мощно привличане към Фрида. Въпреки че на процедура лекарят избавя живота на всички от семейство Овит, опитите и тестванията, които реализира върху тях, остават изцяло неприемливи и извънредно нечовешки.

„ Най-страшни бяха гинекологичните опити. Инжектираха неща в матките ни, вземаха ни кръв, дълбаеха в нас. Невъзможно е да опиша с думи нетърпимата болежка, която изпитвахме и продължаваше дни след всеки опит “, написа след години Елизабет Овит.


Идва миг, в който асистентите на Менгеле отхвърлят да вземат участие повече в опитите, тъй като съгласно тях са прекомерно жестоки.
„ Извличаха течност от гръбначния ни дирек. Скубеха косите ни и тъкмо когато бяхме на крачка от изпадане в безсъзнание, започваха същинските проби на мозъка, носа, устата и ръцете. Всичко се документираше усърдно и даже имаше илюстрации “, спомня си Елизабет.

Менгеле снима филм особено за Хитлер, знаейки за възхищението му към джуджетата от „ Снежанка “. Във кино лентата фамилията пее немски песни и танцува особено за Фюрера.

Лекарят не съумява да се сдържи да резервира тези специфични хора единствено за себе си, по тази причина провежда зрелище, на което да ги показа на другари. Един ден той идва при Овит дружно с гримьор и коафьор и връща вярата им, че може би още веднъж ще се качат на сцената, с цел да пеят и танцуват.

Тази вяра бързо умира, откакто Менгеле ги подрежда на сцената като на ревю и им заповядва да се съблекат чисто голи пред най-известните и уважавани нацистки водачи в Германия по това време.

Оказва се, че задачата на представлението е била просто да се покаже образно какъв брой нисша и деформирана е еврейската нация.
В очите на фамилията обаче Менгеле е избавител, защото на няколко пъти, когато идва техният ред да умрат, лекарят ги избавя, изпращайки ги в лабораторията.

Повечето от членовете на фамилията не са вярвали, че ще съумеят да излязат от „ Аушвиц “ живи, само че през 1945 година, когато лагерът е освободен, Менгеле събира своите мемоари и заобикаля, а Овит се избавят. По-късно Перла Овит, която живее най-дълго (умира през 2001 година ), споделя за ужасите от лагера, само че все пак не крие благодарността си към Менгеле.

„ Ако съдиите ме бяха питали дали би трябвало да бъде обесен, бих им споделила да го пуснат. Бях избавена от милостта на Дявола. Господ ще даде на Менгеле това, което му се поставя “, споделя тя.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР