Снегът пак ни дръпна шалтера. Десетки населени места в страната

...
Снегът пак ни дръпна шалтера. Десетки населени места в страната
Коментари Харесай

Хайде пак! Половин България остана без ток заради няколкото снежинки

Снегът отново ни дръпна шалтера. Десетки обитаеми места в страната са без ток поради преваляванията.

В Габровска област още веднъж десетки обитаеми места и градски квартали останаха без ток поради аварирали електропроводи в резултат на снеговалежа. Републиканските пътища са заснежени, само че проходими.

Без електроснабдяване остават квартали в Габрово и селата Чарково, Зелено дърво, курортния комплекс " Узана ", селата северно по пътя Габрово - Севлиево, както и селата Горнова Могила, Чукили, Орловци и дребните обитаеми места в посока село Трънито. Работи се по отстраняването на всички повреди, осведоми БНР.

Снежната завивка в Габрово е под 10 сантиметра, на Шипка новата към този момент надвишава 30. Няма усложнения за преминавате през прохода, показва дежурният в регионалното пътно ръководство в Габрово. Продължава почистването в града и на общинската пътна мрежа. Влаковете тази заран от Габрово бяха спрени поради нападали дървета на стоманения път, който към този момент е освободен и се чака следобяд превозът да бъде възобновен.

И при този снеговалеж заваляха сигналите за прекратено електрозахранване, без ток още веднъж са десетки села и квартали в Габрово, в това число хижите и хотелите в планинската околност " Узана " над града. В остарялата хижа Милена Ботева чака туристическа група.

" На свещи. Ако не пристигна тока до тази вечер, ние имаме печки с дърва, би трябвало да работим. То не съм единствено аз. Ако навали един метър какво ще вършим? ЕНЕРГО-ПРО би трябвало да се заловен в ръце ", разяснява тя.

20 села и махали в Смолянска област са без ток отчасти или изцяло поради повреди от падналия тежък изобилен сняг. Повечето повреди са в общините Смолян, Баните и Девин. Има скъсани въздушни електропроводи от паднали дървета.

Хора от вилна зона " Ярема " край София оповестяват, че са без ток от 17 ч. през вчерашния ден.

На 28 сигнала за паднали клони и дървета са реагирали през последното денонощие чиновниците на дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “ към Столичната община. Шест са постъпилите сигнали за завирявания, наводнения, заледявания, непочистени пътни сектори. Екипите са се отзовали на 11 сигнала за рискови електрически уреди.

Десетки пътуващи за Северна Македония тирове са спрeни на отбивки до пътя Дупница-Кюстендил откакто от през вчерашния ден придвижването на тежкотоварни камиони на македонския Граничен контролно-пропусквателен пункт " Девебаир "   е спряно в двете направления.

Няколко села в община Кюстендил са без ток от нощес поради скъсани от снега електропроводи, оповестиха на брифинг след обяд от екипа на кмета инж. Огнян Атанасов. Екипи на " Електрохолд ", Пожарната, Горското, Общината, хора от засегнатите села са на трасетата по отстряняване на повредите. 

Без електрозахранване са гранични села като Гюешево, Ломница, както и по-отдалечени махали. Зам.-кметът по сигурността на общината Кристиян Иванчов дружно с кмета Огнян Атанасов са в региона на засегнатите от снеговалежа обитаеми места.

Тежкотоварните коли са спрени на пътя Дупница-Кюстендил на разклона за село Панчарево. Две патрулни коли на полицията наблюдават камионите да не потеглят. Това е на към 50 километра от Граничен контролно-пропусквателен пункт " Гюешево - Девебаир ". Нито в региона на Дупница, нито в региона на Кюстендил до през днешния ден на обяд не е валял сняг. 

" Това е поради Северна Македония. Северна Македония не позволява на територията си товарни коли. И заради тази причина пътуващите в тази посока се отбиват на паркинги. Граничният пункт на Северна Македония пропуща единствено леки и лекотоварни коли ", сподели представителят на ОДМВР - Кюстендил Катя Табачка.

Проходът " Петрохан " е отворен. През последното денонощие няма съществени пътни произшествия в област Монтана.

8 машини са включени в снегопочистването на прохода " Петрохан ". Сняг вали от през вчерашния ден след обяд. Натрупаната снежна покриваха е към 15-20 сантиметра, температурата на " Петрохан " е към минус 5 градуса, духа мощен вятър. Забранено е прекосяването на коли над 12 тона, като на Бързия и Годеч има непрекъснато полицейски патрули. През миналото денонощие няма съществени произшествия на прохода и Монтанско, оповестиха от Областно пътно ръководство. Сняг вали в общините Берковица и Вършец, като покривката е от към 10-ина сантиметра.

Около 450 снегопочистващи машини обработват пътищата от републиканската пътна мрежа. В регионите със снеговалеж при нужда има подготвеност за спомагателна техника, заяви организация " Пътна инфраструктура ".

В община Самоков има доста паднали дървета по пътищата за София, Ихтиман, Боровец и Мальовица. Без ток все още към момента са вилните зони край язовир " Искър " и селата Клисура, Ново село, Шипочан и част от Ярлово.

Паднали клони и неналичието на напрежение в контактната мрежа нарушиха естественото разписание на влаковете сред Пловдив и София и в региона на Велинград. Проблемите са сред гарите Костенец и Ихтиман и Цветино и Аврамово, сочи информация в уеб страницата на БДЖ. Наложи се дълъг престой на утринния трен от Бургас за София на гара Белово, както и на пътническия, който потегля преди 10 часа от Пловдив за София - на гара Костенец.

От Централна жп гара Пловдив оповестиха, че казусът с неналичието на зареждане е отхвърлен и влаковете към този момент се движат, въпреки и със обилни закъснения.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР