Снегът натрупа и е време да слагаме хранилките, за да

...
Снегът натрупа и е време да слагаме хранилките, за да
Коментари Харесай

Време е отново да дарим „Зрънце любов“ на пойните птици в града

Снегът натрупа и е време да слагаме хранилките, с цел да подкрепим дивите пойни птици в търсенето им на храна. Предлагането на храна на птиците през зимните месеци е в основата на акцията „ Зрънце обич “ на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), проведена за девета година.

На птиците, също като на нас, им е студено, също така им е мъчно да намират естествената си храна, каквито са насекомите. Затова Българското сдружение за отбрана на птиците приканва да поставите хранилка със недопечен слънчоглед на прозореца си, пред блока или в парка. Храната, богата на мазнини, е значима за оцеляването на пойните птици, които не отлитат на юг и остават да ни радват с хубостта и жизнерадостта си в снежните дни.

Целта на акцията „ Зрънце обич “ е освен да помогне на дребните крилати жители на парковете и градините в сериозните за тях зимни дни, само че и да подтиква хората да потърсят един по-необичаен контакт с природата. Всеки може да означи хранилката си на интерактивна карта на уеб страницата на Българско дружество за защита на птиците, където близо 2000 души от цяла България към този момент са обозначили своята грижа за природата.

Голям, наследник, черен или дългоопашат синигер, горска зидарка, червеногръдка, щиглец, чинка, зеленика, врабче и доста други типове ще дохвърчат ежеминутно до хранилката. Веднъж научили мястото, на което се предлага храна, птиците ще стартират да идват постоянно и ще стават от ден на ден и повече. Важно е хранилката да не остава празна, тъй като птиците разчитат на семената в нея.

За изработването на хранилка не са нужни нито скъпи материали, нито специфични умения. Включете се на 3 декември (неделя) от 12:30 до 16:30 в ателие „ Хранилка за птици “ в Bulgaria Mall, с цел да изработите своя, а от Българско дружество за защита на птиците ще ви опишат по какъв начин да се грижите за дивите птици през зимата в града. Необходимо е единствено да носите празна пластмасова бутилка и 2 молива.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР