Сн.: Военноморски музей-Варна И тази година, по случай 6 май

...
Сн.: Военноморски музей-Варна И тази година, по случай 6 май
Коментари Харесай

Вход свободен днес във Военноморския музей във Варна

Сн.: Военноморски музей-Варна

И тази година, по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската войска, Военноморският музей във Варна афишира Ден на отворените порти, оповестяват от там.

Всеки, който желае може да посети през днешния ден, 6 май, музея без входна такса.

Музеят към този момент е с лятно работно време от 10 до 18 часа.

Освен непрекъснатата експозиция, посетителите ще могат да видят и галерия от икони „ Светци – воини и настойници на бойното поле “.

Иконите показват култа към светците воини, почитани по българските земи – св. Георги, св. Димитър, св. Теодор Тирон, св. Мина, както и архангел Михаил, лидер на ангелите и настойник на воините.

В изложбата са експонирани икони, рисувани през XVIII и XIX век, които показват героичното като част от православната иконография. Сред изображенията се открояват тези на св. Георги, св. Димитър и св. Мина, в присъщите за тях сюжети.

С експонати от своите сбирки гостуват Музеят на Възраждането „ Иларион Макариополски “ в град Елена, Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна и Художествената изложба в Казанлък. Повечето от иконите са част от Тревненската школа, която поражда в края на XVII век и просъществува до началото на XX век.

Ден на отворените порти на Гергьовден през днешния ден има и в Парк-музей " Вл. Варненчик ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР