Сн.: president.gov.uaЗърнен хъб във Варна за транспортиране на селскостопанска продукция

...
Сн.: president.gov.uaЗърнен хъб във Варна за транспортиране на селскостопанска продукция
Коментари Харесай

От Киев: Житницата на Европа Украйна ще изнася зърното си през Варна

Сн.: president.gov.ua

Зърнен хъб във Варна за превозване на селскостопанска продукция от Украйна през варненското пристанище. Това е една концепция, която се роди по време на визитата на премиера Кирил Петков в Киев. 
" България ще бъде повече от щастлива да има Варна за централна логистична база и да дистрибутира зърното, което Украйна не може да изнесе през пристанищата си ", сподели министър председателят Кирил Петков.

" Украйна ще сътрудничи на българските плавателни съдове, които са блокирани в Черноморските пристанища ", сподели още Зеленски.
" Няма да е лесна интервенция, само че техният министър на инфраструктурата се зае да помогне нашият транспортен съд да се върне в България ”, съобщи Кирил Петков.

Министър-председателят уточни, че още през идната седмица ще бъде взето решение по тематиката за военната помощ и изрази безапелационната поддръжка на България за Украйна във войната.

" Украйна ще победи “, уточни министър председателят и посочи, че демократичният свят поддържа Киев, съобщи морето.нет.

" С премиера на България Кирил Петков се запознахме на Мюнхенската конференция преди два месеца. Тогава ние говорехме, че желаеме мир, а Русия споделяше, че не има намерение да атакува. Но към този момент 64 дни виждаме какъв брой костват заявките на съветските управници, към този момент 64 дни Русия нападна нашите цивилни, нашите военни, унищожава всичко, убива всички, унищожава учебни заведения, детски градини. Вече 64 дни ние отстояваме, а Русия нищо не съумя да реализира и съм сигурен, че няма да реализират всичко с изключение на пренебрежението на всички порядъчни хора в света ", сподели президентът на Украйна.

" Ние усещаме, че целият живилизован свят през днешния ден е взаимен с Украйна, в това число и България. Украйна както в никакъв случай, има потребност от поддръжката на надеждните си другари, с цел да отстоява правото на живот на нашия народ. Тази битка не е единствено битка за Украйна, в този момент ние в Украйна пазиме полезностите на цяла Европа, на целия свят ", съобщи Зеленски.
Той сподели още, че с Петков са говорили за определяне на взаимоотношение за ремонт на украинска военна техника в български военни мощности.
" Това е доста значимо за Украйна, уверен съм, че такова съдействие ще бъде преференциално и за българските компании и за българската стопанска система, за нас са доста значими качеството и периодите ", акцентира Зеленски.

Премиерът Кирил Петков сподели, че ще осведоми българското държавно управление за ремонта на украинските машини.
" По отношение на вашата покана за България да взе участие в реконструкцията на Украйна, ние ще сме повече от щастливи да го създадем. Благодаря и за предлагането да помогнете на нашия транспортен съд да напусне Черноморск. Знам, че това не е елементарно, само че съм благополучен, че имате проведен проект за нашите моряци да се върнат у дома ", сподели още Петков.

Двамата са разискали и вазаимодействие в областта на енергетиката.
" Украйна е подготвена да доставя България с електрическа енергия, да спомага за диверсификацията на газа посредством Трансбалканския газопровод ", съобщи президентът на Украйна.

Той благодари и за поддръжката на глобите, които наложи Европейски Съюз против Русия. Според Зеленски те са нужни, с цел да може Русия да бъде принудена да търси мир.
Зеленски благодари на Петков за самодейността му за събиране на средства за Украйна за муниции.
" Със своя образец вдъхновявате доста жители по света да демонстрират взаимност с украинския народ ".

Той благодари и на всички българи за гостоприемството и посрещането на " хиляди дами и деца, които потърсиха избавление от войната в Украйна в България ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР