Сн.: МОН Десет български учители бяха отличени за своята работа

...
Сн.: МОН Десет български учители бяха отличени за своята работа
Коментари Харесай

Учител от Варна с награда от МОН за работа с ученици с изявени дарби

Сн.: МОН
Десет български учители бяха отличени за своята работа и принос към образованието в Деня на националните будители, когато се връчват премиите „ Константин Величков “ на Министерството на образованието и науката.

„ Първи ноември е празник на българското обучение и култура. В класната стая, в образователните зали в университета се случва бъдещето през днешния ден. Имаме историческата отговорност да следваме заветите на будителите и да ги предаваме на децата, учениците и младежите “, сподели в приветствието си към участниците в церемонията министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Той означи, че премията е на името на популярен българин и национален будител – Константин Величков. Човек, който е литератор, министър на просвещението и е съдействал за духовното и публично развиване на България.

„ Вие сте будители, само че и хора, които вършат по този начин, че нашите деца и възпитаници да се развиват освен овладявайки познания и изграждайки умения, а на първо място като образувате полезности и държание в тях на същински българи. Вие сте тези, които градите бъдещето на нашата просветителна система “, сподели министърът. Той акцентира, че отличените употребяват подходи, които МОН желае да се осъществят на всички места – във всички учебни заведения, във всички класни стаи.

„ По-компетентностно насочено образование и образование, което е учредено на интереса, на желанието, на мотивацията - освен Вашата, само че и на учениците, с които работите. Вие работите с надарени деца, само че и с такива, които би трябвало да се привлекат и стабилно да останат в просветителната система “, сподели министърът преди да връчи грамотите на учителите.

В категория „ Работа с възпитаници с изявени способности “ премия получиха Мариана Анастасова и Ева Божурова. Мариана Анастасова е старши преподавател по физика и астрономия в ППМГ " Акад. Никола Обрешков " в Бургас. Доказателство за нейната целенасочена работа са постигнатите високи резултати от нейните възпитаници в региона на физиката и астрономията. Много от тях печелят призови места и медали на интернационалните, балкански и национални надпревари, конгреси и олимпиади по физика и астрономия.

Ева Божурова е старши преподавател по природо-математически образователни предмети в ЦПЛР – НАОП " Николай Коперник " във Варна. През годините тя безрезервно е подготвила стотици възпитаници от цялата страна за присъединяване в националната и интернационалната олимпиади по астрономия и астрофизика, в национални и интернационалните състезания, конференции и надпревари. Г-жа Божурова е един от лекторите на школите за подготовка на националните ни тимове за Международната олимпиада по астрономия и началник на Националния тим по астрономия.

В категория „ Постижения в работата с деца и възпитаници за превъзмогване на проблематично държание “ бяха наградени Илия Вълчев и Стефан Милчев.

Илия Вълчев е педагогичен консултант в Професионална гимназия по стопанска система " Иван Илиев " в Благоевград. Той ползва най-новите достижения в региона на предварителната защита на зависимости и експанзия – тематика, която става все по-проблемна и търсим решения, с цел да бъде учебното заведение сигурна и спокойна среда за деца и учители. В този дух неговият опит ще бъде потребен за шерване от цялата ни система. Като част от екипа по обсег той е оказал помощ за реинтегриране и връщане на възпитаници в учебно заведение - в ПГ по стопанска система „ Иван Илиев “ няма отпаднали от просветителната система възпитаници.

Стефан Милчев бе отличен за работата си като педагогичен консултант в СУ " Пейо Яворов " в Сливен. Като член на Координационния съвет за справяне с издевателството и експанзията той има роля в превантивната възпитателна активност за понижаване противообществените прояви на учениците. Той подкрепя психологичното развиване на учениците и основава условия за създаване на защитна мрежа за намеса в случаите на тормоз в учебно заведение. Две следващи години негови възпитаници печелят призови места на Националната олимпиада по гражданско обучение.

В категория „ Постигнати резултати при обсега и включването на деца и възпитаници в просветителната система “ тази години премиите бяха за Пламен Динев и Галина Сакарова.

Пламен Динев е педагогичен консултант в СУ " Христо Смирненски " в Стара Загора.

Неговата работа е извънредно сложна като част от екипа за обсег – в неговото учебно заведение 100 % от учениците са билингви, с ниска мотивация за учене. Но в СУ „ Христо Смирненски ” няма възпитаници, отпаднали от просветителната система. Г-н Динев работи интензивно с родителите за основаване на позитивно отношение към образованието, провежда разнородни извънкласни действия в учебното заведение – спортни празници, тържества с възпитаници и родители, благотворителни начинания. Включването и на родителите подкрепя процеса на осмисляне на образованието като полезност.

Галина Сакарова е шеф на Средно учебно заведение " Трайко Симеонов " в Шумен. През 2014 година тя поема учебно заведение със затихващ банкет и отрицателна социална оценка към институцията, в която 98 % от учениците са от уязвими групи. В момента стабилно се редуцира вторичната сегрегация на просветителна институция, като 89 % от учениците приключват сполучливо приблизително обучение. Устойчива е наклонността за продължение на образованието след придобиване на приблизително обучение. Образователната процедура на „ изкривяване на вторичната сегрегация ” е показана от Галина Сакарова пред Европейската комисия през април 2023 година.

За „ Принос в развиването на качествата и компетентностите на децата и учениците в региона на науките, технологиите, изкуствата, спорта, световното, гражданското и здравното обучение и придобиване на умения за водачество “ бяха наградени Даниел Симеонов и Венцислав Начев.

Даниел Симеонов е преподавател по британски език в ОУ " Неофит Рилски " в село Дерманци, община Луковит. Там е основана първата по рода си в България паралелка с проучване на кинопедагогика. Г-н Симеонов и учениците му от киноателието на самодейността „ Киното, 100 години младост ” вземат участие с работата си неведнъж на национални и интернационалните начинания, свързани с кинообразование. В просветителния развой е модернист, който ловко трансформира образователното наличие в интерактивни и съответни за потребностите на 21 век способи на знание, употребявайки всички налични модерни цифрови запаси и принадлежности, каквито допуска модерното обучение. За да бъде съответен на актуалните провокации, Даниел Симеонов взе участие и споделя опит на учебни, национални и редица интернационалните събития.

Венцислав Начев е преподавател теоретично образование в Национална професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец. Той е с потвърден принос в развиването на качествата и компетентностите на учениците в региона на компютърните, естествените науки и технологии, основател е на новаторска киберфизична лаборатория по роботика и вградени системи, налична за програмиране на физически роботи от възпитаници от всяка точка по света, ползва новаторски и интерактивни способи за образование на учениците, има високи достижения в професионалната си област. През образователната 2022-2023 Начев стартира основаването на „ Киберфизичната лаборатория по роботика и вградени системи “ и управлява клуб „ Роботика и мехатроника “ за възпитаници с ползи в програмирането на хуманоидни роботи и индустриални роботи, като споделя своя опит и достижения с други учебни заведения в страната.

В Деня на будителите МОН връчва награди на учители, който работят по Национална стратегия „ Осигуряване на модерна, сигурна и налична просветителна среда “ - модул „ Културните институции като просветителна среда “.

Тази година бяха отличени Иванка Ваклинова и Галина Мизова от Профилирана гимназия " Иван Сергеевич Аксаков " в Пазарджик.

Като шеф Ваклинова стимулира учителите да вземат участие в голям брой стратегии и планове, които способстват за обогатяване на учебния живот и материалната база. Г-жа Ваклинова е отличена след извоювано първо място в състезанието за най-хубав урок в културна институция на тематика „ Човекът и природата – спиралата на живота “ с интегрирано образователно наличие по български език и литература и по биология и здравно обучение, показан в Художествена изложба „ Станислав Доспевски “ в Пазарджик.

Галина Мизова е старши преподавател по биология и здравно обучение също в Профилирана гимназия " Иван Сергеевич Аксаков ". Тя е член на национални и районни комисии за инспекция и оценка на изпитни работи от Националното външно оценяване, ДЗИ и олимпиадите по биология и здравно обучение. Тя образува умения за добиване на информация от разнообразни източници, употребява плановия метод като метод за стимулиране интереса на учениците. Г-жа Мизова има голям брой изявления, потребни за развиването на образованието.

Освен грамоти учителите получиха и по 1 000 лв. парична премия.

С песни и танци учениците от 140 СУ в София поздравиха отличените и екип в МОН за празника.

Специален привет към наградените и всички в просветителната система насочи ръководителят на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева. Тя уточни, че днешните учители оставят своята следа в развиването на актуалното българско обучение. „ От тази година започваме новата промяна в просветителната система – това са дигитализацията и изкуственият разсъдък. Правим това за нашите деца и възпитаници, тъй като те ще живеят в този свят, те ще боравят и ще сблъскват с истината и лъжата която им се сервира от доста осведомителни канали “, сподели тя.

По-рано през днешния ден министър Цоков връчи на Янка Такева Националната премия „ Сендов “, учредена от Университета по библиотекознание и осведомителни технологии за повсеместен принос в образованието. С премия „ Сендов “ бяха удостоени и проф. Сергей Игнатов в категория „ академични учител “ и Милко Багдасаров в категория „ преподавател “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР