Сн. ЕПА/БГНЕС Хиляди протестираха в Букурещ и други румънски градове

...
Сн. ЕПА/БГНЕС Хиляди протестираха в Букурещ и други румънски градове
Коментари Харесай

Протести в Румъния в защита на шефката на антикорупционния орган


Сн. ЕПА/БГНЕС

Хиляди стачкуваха в Букурещ и други румънски градове против настояването за премахване на шефката на антикорупционната организация Лаура Кодруца Кьовеши в четвъртък вечерта, предадоха организациите.

Новината за започването на процедура за освобождението й от поста беше обявена от правосъдния министър Тудорел Тоадер. Мотивите са, че Кьовеши се пробвала да се намеси в следствия, водени от нейни подчинени, подлагала на критика проектозакони за правораздаването в изявленията за интернационалните медии. Това нанесло непоправими вреди на облика на Румъния, уточни Тоадер.

" Антикорупционната битка не може да прикрие неконституционното, противозаконното, клеветническото държание по адрес на виновни лица от обществените институции ", сподели Тудорел Тоадер.

Кодруца Кьовеши, която е една от най-популярните персони в северната ни съседка, подлага на критика противоречивият законопроект за правосъдна реформав Румъния, който не се утвърждава и от Европейския съюз и румънския президент.

Протестиращите считат, че на Кьовеши, а държавното управление вреди на страната.

Според румънските закони президентът е този, който ще вземе решението за ориста на Кьовеши.

Клаус Йоханис, който е десноцентрист и чиито връзки с държавното управление са обтегнати, постоянно е защитавал Кьовеши, която е на поста си от 2013 година В изказване той напомни, че на няколко пъти е казвал, че е удовлетворен от работата на антикорупционната дирекция и че поддържа към момента тази позиция.

Кьовеши сподели предходната седмица, че офанзивата против нея е офанзива против правосъдната институция, подета от упрекнати или наказани хора, които, съгласно нея, желаят да дискредитират антикорупционната дирекция. Мандатът на Кьовеши изтича през април 2019 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР