сн: empowerdemocracy.eu Европейският парламент предстои да се произнесе по ключовия

...
сн: empowerdemocracy.eu Европейският парламент предстои да се произнесе по ключовия
Коментари Харесай

Предстои решаващ вот в ЕП за авторските права на медийните издатели


сн: empowerdemocracy.eu

Европейският парламент следва да се произнесе по основния план на Европейска комисия за авторското право в цифровия обединен пазар, целящ да отбрани издателите на печатни издания и да им обезпечи извънредни права да популяризират онлайн наличието си. През последните месеци няколко комисии в Екологичен потенциал утвърдиха законодателното предложение на Европейската комисия, импортирано в края на 2016 година, а гласуването във водещата комисия по правните въпроси е планувано за юни т.г.

През тази седмица водещите асоциации на издателите на печатни и електронни издания на вестници и списания в Европа приветстваха поддръжката на евродепутата Аксел Фос, докладчик в комисията по правни въпроси на Екологичен потенциал, чийто оферти биха подсигурили извънредни права на издателите като част от актуалната промяна в региона на авторските права.

Новата инструкция има за цел да включи издателите в кръга на носителите на така наречен сродни на авторските права, каквито имат филмовите, звукозаписните и други производители в развлекателната промишленост. Зад директивата застанаха редица европейски организации, измежду които Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA), Европейската асоциация на издателите на списания (EMMA), Съветът на европейските издатели (EPC) както и " Новинарски медии - Европа " (News Media Europe).

Асоциациите акцентират, че издателите дават извънредно значима социална услуга, като влагат в професионална публицистика, а тя е най-хубавият и ефикасен метод да се реагира на противоречивата и подправена информация в Интернет. Ето за какво е належащо трети страни да не могат да експлоатират комерсиално наличието и марките на вестници и списания, в случай че за това не е получено позволение и заплащане.

Зам.-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип съобщи предходната седмица пред London Book Fair: " Нашата промяна в региона на авторските права дава на издателите и създателите инструментите, посредством които да могат да договарят по-добре с цифровите платформи. Притежателите на авторски права ще са в по-силна и обективна позиция за договаряния и ще получават възнаграждение, когато дадена платформа разгласява тяхна публикация онлайн. " Ансип добави, че по същия метод би трябвало да бъдат изчистени и усъвършенствани и правата на издателите на преса.

Европейските медийни асоциации приканиха членовете на Европейския парламент да поддържат с вота си мощни права на издателите на преса, позволявайки вложенията в качествена публицистика да получат най-сетне отбраната, която заслужават.

Ако Екологичен потенциал утвърди директивата по отношение на авторското право в цифровия обединен пазар, издатели на вестници и списания ще могат да желаят възнаграждение от Гугъл News и други уеб сайтове, които употребяват елементи от публикациите им.

Спорът сред издателите и Гугъл се дължи на обстоятелството, че авторитетните платформи са не просто медиатор сред медиите и техните читатели, само че и мощен съперник за приходите от цифрова реклама. Всъщност към този момент мъчно може да се приказва за конкуренция, защото през последните години Гугъл и Фейсбук засмукват близо три четвърти от цифровата реклама, до момента в който издателите, които влагат в популяризираното журналистическо наличие, все по-трудно оцеляват на пазара.

Съюзът на издателите в България, който е член на ENPA, поддържа предлагането за това издателите на преса да получат права сродни на авторските.

Медийни издатели от цяла Европа сплотиха напъните си в единна акция, с цел да привлекат вниманието на европейските жители (и надлежно на представителите им в Европейския парламент) за нуждата от мощни и самостоятелни печатни медии.

Повече за акцията " Да овластим демокрацията " може да научите тук.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР