Сн.: БНР - Шумен Близо година след адския взрив на

...
Сн.: БНР - Шумен Близо година след адския взрив на
Коментари Харесай

Бюрокрация и междуособици бавят възстановяването на Хитрино година след адския взрив


Сн.: БНР - Шумен

Близо година след адския гърмеж на жп гарата в Хитрино, който лиши живота на осем души, шуменското село се възвръща мъчно, а напрежението се усеща и във въздуха.

Къщите на хората, които изгубиха домовете си – 25 - са в стадий на създаване. Цари неодобрение по отношение на разпределянето на помощите от дарителската акция. А чаканите към 20 млн. лева помощ от Европейската комисия по линия на селската стратегия за възобновяване на водопроводи, улици, здравната работа, детската градина - към момента не са утвърдени.

Движение за права и свободи упрекна кмета на Хитрино Нуридин Исмаил, определен с поддръжката на партията, че парите за възобновяване и подкрепяне се харчат на мрачно и го и зключи от редиците си. В същото време Нуридин Исмаил показва извънредно близки връзки с премиера Бойко Борисов, който върви в селото освен след нещастието, само че по-късно, с цел да види на място по какъв начин се преодоляват следствията. През лятото кметът даде обещание на премиера Хитрино да стане " кукла ".



Тогава Исмаил позволи, че Движение за права и свободи са го прогонили освен поради доверените му връзки с Борисов, а и тъй като е отказал поръчки на близки до Движение за права и свободи компании. От регистъра на публичните поръчки стана ясно, че компанията на регионалния водач на Движение за права и свободи в Търговище е доставяла топлия обяд на потърпевшите в Хитрино след нещастието.

Половин година след изключването на кмета от Движение за права и свободи съвсем цялата общинска конструкция на партията я напусна. " Хората виждат, че в София приказват неистини и има непоследователност в партията, за това напуснаха ", разяснява пред Mediapool Исмаил. Той твърди, че при разпределянето на помощите се е управлявал напълно от правилото хората да са удовлетворени.

Показателно е, че ГЕРБ е измежду донорите за потърпевшите в Хитрино, до момента в който Движение за права и свободи не попада като партия.

Разпределянето на помощите

В началото на седмицата омбудсманът Мая Манолова посети Хитрино, с цел да ревизира персонално постъпили при нея сигнали по 15 тъжби. Тя откри, че по-голямата част от жалбите са основателни, а кметът заречен да ги преразгледа.

След преразглеждането един от живеещите във фургоните ще получи една от новите къщи, които се строят сега. Помощ ще получи и семейство с три деца - по 1250 лева за електроуреди и по 1000 за обзавеждане, тъй като дава отговор на трета категория. Първоначално те не са били позволени до помощи, изясни Манолова пред Mediapool.

Новите 25 къщи към момента са в градеж

За хората, които изгубиха домовете си след гърмежа в Хитрино, се строят 25 къщи.

Една е подаяние от политическа партия ГЕРБ и тя е съвсем подготвена, сподели кметът Нуридин Исмаил.

Още 14 къщи би трябвало да се изградят с отпуснатите 5 млн. лева от Министерството на труда и обществената политика. От тях 7 са на недодялан градеж, три са на основи, а за останалите следва да стартира строителството им, сподели кметът.

По думите му 10-те къщи, които се построяват от Строителната камара със средства от дарителската акция по сметката на БЧК, са съвсем подготвени.

Забавянето на строителството се дължи на тежката административна процедура, изясни Нуридин Исмаил пред Mediapool. Наложило се е да бъдат направени обстоен организационен проект, да се създадат урегулирани поземлени парцели, с цел да бъдат издадени разрешителните за градеж. Всичко това ни лиши към половин година, до момента в който самите къщи бяха вдигнати на недодялан градеж за двойно по-малко време, посочи Исмаил.


Сн.: БНР - Шумен

Дълго чаканата европейска помощ

Подобна е повода и за дълго чаканата европейска помощ, която към момента не е утвърдена от Брюксел.

Община Хитрино е кандидатствала с 13 плана по Програмата за развиване на селските региони за към 18 млн. лева импортирани в държавен фонд " Земеделие " през април. От тях все още са утвърдени два плана – за ремонта на детската градина " 1-ви юни " (506 454 лева.) и за ново улично осветяване (275 788 лева.), сподели кметът Исмаил. По думите му плановете не се бавят, а просто процедурите са такива. Върви преписка сред фонда и общината, почистват се пропуски и се работи, сподели Исмаил.

Седем от плановете на Хитрино са за реорганизация на част от водоснабдителната система и за ремонта на общински пътища и улична мрежа. Тяхното осъществяване изисква първо да се направи водопроводът, а по-късно пътищата и улиците.

" Към актуалният миг се изчаква изговаряне от Европейската комисия по предварителното известяван от България, че вложенията във ВиК бранша не съставляват държавна помощ ", се споделя в отговора на ДФЗ до Mediapool.

По останалите планове – за ремонтите на читалище " Пробуда 1929 ", на учебното заведение " Д-р Петър Берон ", на младежкия дом и административната постройка на общинската работа " Земеделие и гори ", здравната работа, постройката на общинска администрация - се изчакват отговори по изпратените от ДФЗ уведомителни писма за премахване на непълноти и неясноти по подадените заявки за подкрепяне, показват от фонда. От тям прецизират, че тези планове ще бъдат утвърдени след даване на всички документи от община Хитрино.

Причината за забавянето на одобряването на плановете е " сложността на квалифицираните планови оферти ", разясняват от ДФЗ.

Проектите на община Хитрино в Програмата за селските региони



НАИМЕНОВАНИЕ НА ПРОЕКТА

ЗАЯВЕНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ

1

" Устойчив витален стандарт и повишена прелест за популацията, посредством реорганизация и рехабилитация на уличната мрежа в с. Хитрино, Община Хитрино "

1 824 862 лева

2

" Осигуряване на привлекателна просветителна инфраструктура, посредством главен ремонт, енергоефективна рехабилитация и възстановяване на прилежащите пространства към ЦДГ „ 1-Ви Юни “ в село Хитрино, Община Хитрино "

628 823 лева

3

" Създаване на усъвършенствана среда за живот на популацията, посредством реорганизация и рехабилитация на уличната мрежа в с. Хитрино, Община Хитрино "

1 780 094 лева

4

" Постигане на обществено тъждество, публично здраве и обезпечаване на качествена витална среда, посредством реорганизация на част от водоснабдителната система на с. Хитрино, Община Хитрино "

876 544 лева

5

" Обновление на с. Хитрино, Община Хитрино, посредством реорганизация и рехабилитация на уличната мрежа "

1 862 213 лева

6

" Осигуряване на еднакъв достъп до съществени услуги и подвижност на работната мощ, посредством реорганизация и рехабилитация на общински пътища в Община Хитрино "

3 852 901 лева

7

" Повишаване качеството на живот и основаването на оптимална витална среда, посредством реорганизация на водопроводна мрежа на с. Хитрино, Община Хитрино "

2 560 826 лева

8

" Подобряване на средата и достъпа до културни услуги, посредством осъществяване на главен ремонт, съоръжение и обзавеждане на читалище „ Пробуда 1929 “ в село Хитрино, Община Хитрино "

387 589 лева

9

" Достъпна и привлекателна просветителна инфраструктура, посредством осъществяване на ремонтни действия във физкултурния салон и възстановяване на прилежащите пространства към СОУ „ Д-р Петър Берон “ в село Хитрино, Община Хитрино "

755 220 лева

10

" Повишаване качеството на живот и основаването на оптимална витална среда, посредством реорганизация и рехабилитация на уличната мрежа в с. Хитрино, Община Хитрино "

1 861 933 лева

11

" Светлина за нов живот, посредством създаване, реорганизация и обновяване на улично осветяване в с. Хитрино, община Хитрино "

275 788 лева

12

" Подобряване на енергийната успеваемост на здания общинска благосъстоятелност, посредством осъществяване на главен ремонт и енергоефективна рехабилитация на постройката на младежкия дом и административната постройка на общинска работа земеделие и гори в село Хитрино, Община Хитрино "

954 286 лева

13

" Подобряване достъпа до общински услуги, посредством осъществяване на главен ремонт и енергоефективна рехабилитация на обекти общинска благосъстоятелност на територията на общината, в това число: постройката на здравната работа, постройката на общинска администрация и юношески културен център, находящи се в село Хитрино, Община Хитрино "

1 928 530 лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР