сн: БГНЕС Работещи в държавните мини Марица Изток излязоха на

...
сн: БГНЕС Работещи в държавните мини Марица Изток излязоха на
Коментари Харесай

Миньорски протест заради отказано поскъпване на въглищата


сн: БГНЕС

Работещи в държавните мини " Марица Изток " излязоха на планувано протестно шествие в София във вторник в символ на неодобрение, че енергийният министър Теменужка Петкова им отхвърли желано повишаване на въглищата с 15 на 100.

Няколкостотин души дойдоха в столицата от Раднево и Стара Загора, с цел да вземат участие в " протестен поход за избавяне на българския въгледобив ", призован от синдикатите КНСБ и КТ " Подкрепа ".

Петкова отиде при протестиращите миньори пред постройката на енергийното министерство и ги увери, че държавното управление взема всички ограничения за отбрана на родния въгледобив и предложения на среща президента на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов и представители на недоволните чиновници.

Цената на въглищата от държавните мини се образува по силата на контракти с топлоелектрическите централи и заложени в тях формули с разнообразни съставни елементи и условия за актуализацията им. Въпреки това в предишното двама министри на енергетиката - Трайчо Трайков от първия кабинет на ГЕРБ и Драгомир Стойнев от държавното управление на Орешарски, са повишавали цената на продукцията от " Мини Марица Изток ".

Миналия петък сегашният енергиен министър изясни, че в случай че утвърди желаното повишаване, това ще докара до повишение цената на тока с 2 %. Преди ден шефовете на двете така наречен американски централи " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица Изток 3 " Иван Цанов и Красимир Ненов разясниха, че повишението на цените на въглищата ще бъде действително понесено от НЕК.

Според миньорите от държавното сдружение обаче, в случай че не им се вдигнат цените, не могат да си извършват капиталовата стратегия и да се модернизират и са обречени на банкрут. Тяхната теза се оспорва от Асоциацията на индустриалния капитал в България, съгласно която пари в мината има, само че те се разхищават и управлението на компанията не подхваща нищо против това.

" Протестът е, с цел да кажем ясно и тъкмо, че към този миг няма опция въгледобивът в " Марица Изток " и създаваната електрическа енергия от него. Затова считаме, че би трябвало да поставим оптимални старания той да може да бъде непокътнат за по-дълъг интервал. Искам да кажа един факт - в случай че не се усили цената на въглищата, " Мини Марица-изток " има заплаха да спре, или вероятно по-лошия вид - да се случат свлачища, които биха довели до прекъсването на мините ", разяснява ръководителят на миньорската федерация на " Подкрепа " Владимир Топалов, представен от БНР..

" В момента един звук въглища естествен е 17.50 лева Ние желаеме той да стане 18.50 лева, от 1 октомври да го увеличим с още 1 лев. Само за съпоставяне един звук пясък, който е от реката коства 22 лева”, аргументира се Топалов.

Според него това повишаване няма да докара до повишение цената на тока, както твърди Петкова.

Президентът на КТ " Подкрепа” Димитър Манолов добави, че синдикатите влизат на договаряния с мир. " Мини Марица Изток” продава въглища към себестойността си, малко от горната страна, малко изпод и по този метод субсидират енергетиката по този начин да се каже по веригата нататък. Проблемът би бил по-малък в случай че балансите излизаха, но те не излизат, тъй като в мини " Марица Изток” се работи с извънредно остаряла техника, в доста неприятни условия на труд”, сподели Манолов.

Според него страната би трябвало незабавно да се намеси и да субсидира работата на въгледобивните предприятия, с цел да не се позволява колапс в енергетиката. Манолов добави, че проблемите на мините не би трябвало да се вземат решение за сметка на топлоелектрическите централи, а да се търси сложен метод. Той съобщи, че ще продължат да се опълчват на водената политика от страната, в случай че не бъдат чути и не бъдат изпълнени настояванията им.

Според АИКБ желаното повишаване на въглищата за нас е несъстоятелно и изцяло недопустимо. Бизнес организацията счита, че дефицитът на средства в сдружението може да бъде обезщетен с ограничения за оптимизация на ръководството и на индустриалния развой в рудниците. " Недостигът на средства е заради тяхното разхищение, а не заради ниската цена на въглищата ", показва се в позиция на асоциацията.

" За никого не е загадка, а минимум за самите миньори и за техните синдикати, че рудниците са " обраснали “ с неприемливо многолюдна администрация, както и че те имат редица изцяло несвойствени за тях разноски, налагащи се по всевъзможни съображения, само че не и заради индустриална нужда ", добавя се в нея.

АИКБ прикани " работещите в рудниците и здравомислещите синдикалисти да извърнат негодуванието си против несвойствените разноски и разсипничеството, а за какво не и против кражбите в рудниците, против които всеки недоволства ".

" Увеличаването на изкупната цена на въглищата ще докара само до повишение на цената на електрическата енергия и за промишлени, и за битови потребности, което пък неотложно ще докара до спадането на конкурентоспособността на цели браншове, където от години българските предприятия се съревновават в световен проект. В тези браншове всяко повишаване на себестойността води до загуба на конкурентоспособност и на пазарен дял. Нека не проваляме български производители и техните служащи заради нежеланието си да подредим личния си двор ", написа още в позицията на интдустриалците.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР