Сн. БГНЕС Новите сгради в София ще са с ограничение

...
Сн. БГНЕС Новите сгради в София ще са с ограничение
Коментари Харесай

Парламентът окончателно ограничи височината на сградите в София


Сн. БГНЕС

Новите здания в София ще са с ограничаване за височината според от това къде се намират. Това обаче няма да важи за възможните бъдещи зони за небостъргачи, които би трябвало да бъдат избрани с смяна в Общия организационен проект на столицата.

Това са част от измененията в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, признати дефинитивно от депутатите в сряда. Текстовете бяха написани от основния проектант на София Здравко Здравков и неговия екип и импортирани от депутати от ГЕРБ. Първоначалните хрумвания на локалната власт бяха прекроени по пътя към окончателното гласоподаване.

Въведените ограничавания за строителството ще важат за устройствени зони, в които сега няма прагове. Това разрешава тук-там като към южната дъга на Околовръстното шосе, да вземем за пример да изникнат доста високи сгради. Главният проектант на София предложи измененията в закона, с цел да спре капиталовите планове за построяването на небостъргачи на несъответствуващи места, които биха скривали гледката към Витоша.

Високо, високо

Според окончателните текстове постройките в центъра не може да са по-високи от 50 метра, в останалата час на града - над 75 метра, а в кварталите под Витоша - над 15 метра. Допуска се новите сгради да се извисяват и до 100 метра, в случай че са в така наречен смесена многофункционална зона и са с лице към огромни булеварди и в 400-метровата зона към метростанциите. Това не важи за регионите " Младост ", " Триадица ", " Изгрев " и " Лозенец ".

Сградите над 50 метра височина и/или с над 20 000 кв. метра застроена повърхност наложително би трябвало да са транспортно и информационно обезпечени, а това ще се потвърждава с планове, които да демонстрират какъв ще е трафикът в региона след построяването им.

Първоначалната концепция на общината беше със закона да се дефинират и зони за здания, за които няма ограничавания за височината. Първоначално те бяха три - при 7-и километър на бул. " Цариградско шосе ", където и в този момент има небостъргачи, при кръстовището на бул. " Царица Йоана " и Околовръстното шосе и при Централна гара. В следствие третата зона отпадна, а депутатите най-после взеха решение, че тези места би трябвало да бъдат избрани с смяна в Общия организационен проект, с цел да минат през процедурите за публично разискване, наложителни за него.

В общината към този момент се работи за смяна на проекта, а публичните разисквания би трябвало да стартират през 2019 година

Затворена малка врата

Депутатите ограничиха и опциите за безотговорно застрояване на ъглови парцели. Според Закона за устройство на територията за такива парцели не важат ограничавания за застрояване, наложени от устройствения проект. Според новите текстове в София обаче параметрите на застрояване могат да бъдат превишени единствено за парцели до 3000 кв. метра.

Допуска се двойно превишение за парцели до 500 кв. метра, 50% за такива от 500 до 1500 кв. метра и 25% за имоти от 1500 до 3000 метра.

Според основния проектант на София по този начин действително ще се покриват калканите на прилежащите здания, а няма да се позволява построяването на небостъргачи в зони с блокове от по 6 - 7 етажа, да вземем за пример.

Новият закон планува още подробните устройствени проекти за жилищните комплекси да не могат да се трансформират в границите на 5 години след приемането им. Изключение ще има при промени в Общия организационен проект. Според локалната власт това ще даде сигурност, както на жителите, по този начин и на вложителите, защото досега постоянно се задействали процедури за смяна на проектите малко, откакто те са утвърдени.

Депутатите одобриха и по-високи санкции за притежателите на сгради-паметници на културата, които не се грижат за тях. За физически лица глобата ще е от 10 000 до 50 000 лв. при 1000 до 10 000 лв. сега. За компании наказването ще е от 50 000 до 200 000 лв. при размер от 10 000 до 100 000 лв. в този момент.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР