сн: Архив Все още не е ясно кой ще ръководи

...
сн: Архив Все още не е ясно кой ще ръководи
Коментари Харесай

Правен казус с това кой да ръководи район Младост


сн: Архив

Все още не е ясно кой ще управлява администрацията на един от най-големите региони в София – " Младост ", след арестуването на титуляра Десислава Иванчева и до по кое време районната община ще остане в положение на безтегловност. В момента няма кой да подписва документи, в това число и за погашение на парите на учебни заведения, детски градини, за заплати на медицински сестри.

Двамата заместници на Иванчева, които могат да поемат ръководството, желаят решението да бъде взето от общинския съвет и за изпълняващ длъжността да бъде избран арх. Румен Русев. Именно него Иванчева разгласи за уредник на скица, в която тя да бъде хваната с рушвет и отстранена от поста, а той да заеме мястото ѝ.

Председателят на общинския съвет Елен Герджиков свика изключително съвещание на Председателския съвет по проблема. Общинският съвет ще заседава в четвъртък, само че в дневния ред няма точка за това кой да извършва длъжността областен кмет на " Младост ". За да се включи тя в дневния ред в толкоз незабавен порядък, би трябвало да се внесе като изключителна, а по устав това може да се направи единствено кметът Йорданка Фандъкова.

Казусът

По закон при неявяване кметът би трябвало да уточни собствен заместител. Иванчева е направила това със заявление, изпратено от ареста. В него се показва за изпълняващ длъжността заместник-кметът Владимир Клисуров. В писмо, подписано от Клисуров и Русев и изпратено до общинския съвет и кмета Йорданка Фандъкова, се споделя, че заявката е получено в региона във вторник. Клисуров обаче няма да поеме отговорностите на Иванчева, защото двамата с Русев се страхували дали документът, подписан от задържания областен кмет, е законен.

" Казусът има правна страна, защото юристите не са единомислещи дали отпускът е закономерен ", написа в писмото. Ако отпускът на Иванчева е нелегитимен, тя не може да уточни кой да я замества. Ако пък е законен, тя не може да издава заповед кой да я замества, до момента в който е в отпуск. " И в двата случая всички следващи административни актове биха били незаконосъобразни ", считат от районната администрация.

Предложение

" За излизане от обстановката, зам.-кметовете арх. Румен Русев и Владимир Клисуров взимаме решение в нашите пълномощия. Въпреки предстоящите удари, предлагаме да продължим да работим в екип. С това поемаме отговорността пред гласоподавателите, показали госпожа Иванчева за кмет, а тя от своя страна нас - за нейни заместници ", написа в писмото на двамата.

Те също по този начин оферират общинският съвет да уточни за краткотрайно изпълняващ не избрания от Иванчева Клисуров, а арх. Русев. Аргументът им е, че проблемите в региона касаят " изчерпателен и способен разбор на процедури, свързани със строителство ". А Русев е " проектант и инженер с голям стаж ". Клисуров се самоотвежда като вид за поста.

" Надяваме се, че предлагането ни ще бъде прегледано в най-кратки периоди, поради спешността на проблемите, решаването, на които е в пълномощията на общинската администрация ", пишат двамата.

" В случай, че то бъде признато, управлението на регион " Младост " заявява, че ще продължи да търси поддръжка на жителите за продължение на посоката за опазване на междублоковите пространства, с която госпожа Десислава Иванчева бе определена за кмет. За задачата разчитаме на съдействие с управлението на Столична община и всички институции, за справяне с проблемите на жителите на региона ", приключва писмото.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР